TÜYAP Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilen açılış töreninde, Çin Eğitim Yayıncılığı ve Medya Grubu’nun bağışladığı eserlerin, Türkiye ve Çin arasında kültürel ve akademik iş birliğini güçlendirmesi hedefleniyor. Açılışta Türk ve Çinli temsilciler iki ülke arasındaki dostluğun derinleşmesi için Konfüçyüs Enstitüsü’nün rolüne dikkat çekti.
Çin Eğitim Yayıncılığı ve Medya Grubu, İstanbul Okan Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü Kitaplığı açılış töreni 41. TÜYAP İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe İstanbul Okan Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Demircioğlu, İstanbul Çin Başkonsolosluğu İletişim ve İş Birliği Ofisi Direktörü Konsolos Meng Fanwei, İstanbul Okan Üniversitesi, Konfüçyüs Enstitüsü Eş Başkanı (Türkiye tarafı) Bahar Kılıç, Çin Yüksek Öğretim Yayıncılık Disiplin Teftiş Komisyonu Sekreteri Zhang Jing, Halk Yayıncılık Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Chen Pengming, İstanbul Okan Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü Eş Başkanı (Çin tarafı) Hu Wei, Çin Eğitim Yayıncılık ve Medya Grubu, Yayıncılık ve Medya Departmanı Direktörü Chi Baodong ve Çinli yayınevi temsilcileri katıldı.
Çin kültürü ve dili üzerine çok sayıda kitabın enstitü bünyesine kazandırılması için düzenlenen etkinlikte Türk akademisyenler ve Çinli yayıncılar konuşmalar yaptı.
Etkinlikte yapılan konuşmalar şöyle:
İstanbul Okan Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Demircioğlu: Çin dili ve kültürüne yönelik çalışmalarda öncü rol oynuyoruz
Çin Eğitim Yayıncılığı ve Medya Grubu, İstanbul Okan Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’ne Çin kültürü ve dili üzerine çok sayıda kitap bağışladı. Bağış töreninde konuşan İstanbul Okan Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Demircioğlu, üniversitenin Türkiye’de Çin dili ve kültürüne yönelik çalışmalarda öncü rol oynadığını ifade etti. 2005 yılında Türkiye’nin ilk Çince Mütercim Tercümanlık Bölümünü açtıklarını hatırlatan Demircioğlu, bu bölümün iki ülke arasındaki iletişim ihtiyacını karşılayacak nitelikli çevirmenler yetiştirdiğini vurguladı.
Ayrıca, İstanbul Okan Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’nün, Türkiye’deki dört Konfüçyus Enstitüsü arasında en etkin çalışan kurumlardan biri olduğunu belirten Demircioğlu, enstitünün düzenlediği etkinlikler, öğretmen değişim programları, burs olanakları ve araştırmalarla kültürel bir köprü işlevi gördüğünü söyledi. Bağışlanan kitapların öğrencilerin eğitimi ve akademik araştırmalarda büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, emeği geçen tüm Çinli ve Türk yetkililere teşekkür etti. Demircioğlu, kitapların Türkiye ve Çin arasındaki dostluk ve iş birliğini güçlendirecek bir köprü olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
TÜYAP İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda Bahar Kılıç: Enstitü, Türkiye ile Çin arasındaki kültürel iletişimi güçlendirmek için “köprü” rolünü üstleniyor
Çin Eğitim Yayıncılığı ve Medya Grubu’nun İstanbul Okan Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’ne gerçekleştirdiği kitap bağışı kapsamında düzenlenen törende Enstitü Eş Başkanı Bahar Kılıç, konuklara hitap etti. Kılıç, Konfüçyus Enstitüsü’nün Türkiye ile Çin arasındaki kültürel iletişimi güçlendirmek için “köprü” rolünü üstlendiğini belirtti ve enstitünün 2013 yılından bu yana Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi iş birliğiyle Çin dili ve kültürünü yaygınlaştırma misyonunu başarıyla sürdürdüğünü ifade etti.
Kılıç, Enstitü’nün dil kursları, kaligrafi ve Majiang gibi kültürel etkinliklerle öğrencilere Çin kültürünü tanıtma fırsatı sunduğunu, sağlanan burslarla öğrencilerin Çin’de eğitim alarak bu kültürü yakından tanıyabildiklerini söyledi. Ayrıca Konfüçyus’un öğrenme ve kişisel gelişim hakkındaki sözlerine değinerek, bu bağışın öğrencilerin ufkunu genişletip Türkiye-Çin arasındaki anlayışı güçlendirmede önemli bir kaynak olacağını vurguladı.
Son olarak, Kılıç, CEPMG’nin bağışladığı kaynakların, öğrencilerin Çince bilgisini derinleştireceğini ve iki ülke arasında kültürel bir köprü olmaya katkı sunacağını belirterek konuklara teşekkür etti.
Çin Yüksek Öğretim Yayıncılık, Disiplin Teftiş Komisyonu Sekreteri Zhang Jing: Çin ve Türkiye “Tek Kuşak, Tek Yol” girişimi kapsamında stratejik ortaklıklarını güçlendiriyor
Disiplin Teftiş Komisyonu Sekreteri Zhang Jing, Türkiye Okan Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü’nde Çin Eğitim Grubu Kitaplığı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin arasındaki uzun geçmişe dayanan dostluk ilişkisine değindi. Zhang, Çin ve Türkiye’nin “Tek Kuşak, Tek Yol” girişimi kapsamında stratejik ortaklıklarını güçlendirdiğini ve Cumhurbaşkanları Xi Jinping ile Erdoğan’ın Temmuz ayında bu iş birliğini ilerletme kararlılığına vurgu yaptığını belirtti. Çin’in en etkili eğitim yayıncılık grubu olarak China Education Publishing and Media Group’un, Türkiye’deki eğitim kurumlarıyla iş birliğini artırarak iki ülke arasında eğitim ve kültür alanında daha fazla paylaşım hedeflediğini ifade etti.
Zhang ayrıca, Çin Eğitim Grubu Kitaplığı’nın, Okan Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine Çin dili ve kültürü alanında zengin kaynaklar sunacağını, bu sayede Çin kültürünün Türkiye’de daha geniş bir bakış açısıyla tanınmasına katkı sağlayacağını söyledi. Bu kütüphanenin, Çince öğrenimi ve kültürel alışveriş için örnek bir merkez olması hedefleniyor. Zhang, Çin ve Türkiye arasında kalıcı bir kültürel köprü kurulması ve bu bağlamda somut iş birliklerinin güçlendirilmesi temennisinde bulundu.
İstanbul Okan Üniversitesi, Konfüçyüs Enstitüsü Eş Başkanı (Çin tarafı) Hu Wei: “Kitabın kendine ait altın bir evi vardır”
Hu Wei, Çince Eğitim Grubu Kitaplığı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin arasındaki kültürel bağların güçlenmesinde kitapların önemine vurgu yaptı. Bir Çin şiirinden alıntı yapan Hu Wei “Kitabın kendine ait altın bir evi vardır ve kitabın yeşim taşı gibi kendine has bir güzelliği vardır” dedi. Wei, Çin’in Okan Üniversitesi’ne sunduğu kitapların değerli bir hazine olduğunu belirterek, Çin Eğitim Grubu’na ve projeyi hayata geçiren ekibe teşekkür etti. Hu Wei, Konfüçyüs Enstitüsü’nün Çince eğitimi ve kültürel etkinlikler aracılığıyla Türkiye-Çin dostluğunu pekiştirme amacında olduğunu ifade etti.
Hu Wei, Konfüçyüs Enstitüsü’nün Çin kültürünü tanıtan çeşitli etkinlikler düzenlediğini ve Türk ve Çinli öğrenciler arasındaki kültürel değişim programlarını teşvik ettiğini söyledi. Bu kapsamda Çin’e düzenlenen öğrenci gezileri ve yerel öğretmenler için yapılan Çince eğitim programlarıyla modern Çin’in Türk öğrenciler ve öğretmenler tarafından daha yakından tanındığını aktardı. Hu Wei, ayrıca Enstitü bünyesinde Çince yarışmalar, şiir okuma ve kaligrafi etkinlikleri gibi kültürel faaliyetlerle öğrencilere kendilerini ifade etme fırsatı sunulduğunu belirtti. Okan Üniversitesi öğrencilerinin bu tür yarışmalarda başarı göstererek Türkiye’yi uluslararası finallerde temsil etmesinin gurur verici olduğunu ekledi.
Konuşmasının sonunda Hu Wei, Çince Eğitim Grubu Kitaplığı’nın iki ülke arasındaki eğitim ve kültürel bağları kuvvetlendireceğine inandıklarını ve bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirerek Türkiye ile Çin arasındaki iş birliğine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.