[Akademik Unvan ve Alfabetik Soyadı Sırasına Göre]
2005 yılında doktora derecesini, lisans ve yüksek lisans derecelerini de aldığı Boğaziçi Üniversitesi’nde Sicim Kuramı ile ilgili çalışmalarıyla almıştır. Doktora sonrası çalışmalarına da sırasıyla TÜBİTAK Feza Gürsey Enstitüsü, University of Siegen ve ICTP’de devam ettikten sonra 2009 yılında İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümüne katılmıştır. Savaş Arapoğlu, sicim kuramı, alternatif kütleçekim kuramları ve kozmoloji alanlarında çalışmalarına öğrencileri ile devam etmektedir.
10 Mayıs 1971 tarihinde dünyaya gelmiştir. Ünye, Ordu’lu Hasan Aydın, Türk felsefeci, eğitimci ve din bilimcidir.
10 Mayıs 1971’de Ordu/Ünye’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ünye’de, yüksek öğrenimini ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladı. Üniversiteyi bitirdiği yıl, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne araştırma görevlisi olarak atandı ve 1994-1996 yılları arasında yüksek lisans öğrenimini tamamladı. 1996 yılında, Malatya İkinci Ordu Komutanlığı’nda kısa dönem olarak askerlik görevini yaptı. Askerlik dönüşü, çeşitli özel okullarda ve devlet okullarında öğretmenlik yaptı.
2001 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora öğrenimine başladı ve 2004 yılında “Gazzâlî’nin Tanrı ve Evren Tasarımı ve Günümüze Yansımaları” adlı çalışmasıyla kelâm bilim doktoru unvanını aldı. 2004 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sinop Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı’na Yrd. Doç. olarak atandı. 2008’de aynı üniversitede Eğitim Fakültesi’ne, 2012 yılında ise İlahiyat Fakültesi’ne geçti. 24 Ocak 2014’te felsefe anabilim dalında doçent unvanını aldı. 13 Ocak 2020 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalına Profesör olarak atandı. Çalışmaları genel olarak felsefe tarihi, İslam felsefesi, İslam teolojisi (kelâm) ve eğitim felsefesi alanlarındadır. Çok sayıda kitabı bulunmaktadır.
1980 yılında İstanbul’da doğan Cem Balçıkanlı, 2013’te doçent, 2019’da da profesör unvanlarını aldı. Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölümleri, uluslararası endekslerde taranan dergilerde makaleleri ve çeşitli dergilerde eğitim içerikli yazıları bulunmaktadır. 2011’den beri ESCI endeksinde taranan The Journal of Language Learning and Teaching (jltl.com.tr) isimli derginin editörlüğünü sürdüren Balçıkanlı, halen Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalında lisans ve lisans üstü dersler vermektedir.
Prof. Dr. Balçıkanlı’nın, Bilim ve Gelecek Kitaplığı tarafından yayımlanan “50 Soruda Dil Öğrenme” ve Prof. Dr. Kemal Sinan Özmen ile hazırladığı ve Altın Kitaplar Akademi Yayınlarınca basılan “Çocuğum İngilizce Öğreniyor” isimli bir kitabı vardır. Ayrıca çocuklara yabancı dili sevdirmek amacıyla kaleme aldığı “Yabancı Dil Perisi” kitabı Altın Çocuk Kitapları etiketiyle yayımlanmıştır.
“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözünü düstur edinerek eğitim konusunda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Balçıkanlı, bilimsel veriler ışığında eğitimi öncelikli gündem maddesi olarak tutmanın önemine inanıyor.
1984 yılında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliğinde Lisans, 1988 de Japonyada Sismoloji ve Deprem Mühendisliği Yüksek Lisans, 1989 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde (BÜ KRDAE) Yüksek Lisans, 1995 yılında ise doktora eğitimimi tamamlamıştır. 1998 yılında Doçent olmuştur. BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde 1986-2003 yılları arasında Araştırma görevlisi ve uzman olarak çalışmış ve 2003 yılı sonunda Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünse Doçent, 2004 yılından itibaren de aynı üniversitede Profesör olarak çalışmaktadır.
Birçok ulusal ve uluslararası deprem araştırma projelerde çalışmıştır. Bilimsel kariyeri süresince 22’den fazla uluslararası dergilerde makale, 8 kitap ve 80’den fazla bildiri yayınlamış olup yayınlarına 1200’den fazla atıf yapılmıştır. Birçok uluslararası deprem araştırma projelerinde ve burslu araştırmacı olarak yurtdışı üniversitelerde 3 yıldan fazla çalışmıştır. 2000 yılından beri Temel Afet Bilinci, Depreme Karşı Yapısal Bilinç Eğitmenidir. Afet Planlarının revizyonu, Sanayide Yapısal Olmayan Risklerin Yönetilmesi, Afetler ve İş Sürdürülebilirliği konularında işletmelere danışmanlık ve eğitimler vermenin yanı sıra bir çok ulusal ve uluslararası TV kanallarına depremler hakkında bilgi vermek, toplumun afet bilincini artıracak yayınlarda katılmıştır. Çalışma alanları deprem önceden belirlenmesi araştırmaları, deprem tomografisi, deprem oluş düzenleri, deprem dalgalarının sönümü, afet yönetimi, afete hazırlık eğitimleri, afet ve acil durum planları geliştirilmesi, deprem erken uyarı sistemleridir.
Tıp Doktoru, Deontoloji -Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Bilim Doktoru
1967 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı Fakülte’nin Tıp Tarihi ve Deontoloji bölümünden doktora (PhD) diplomasını 2000 yılında aldı. 2001- 2005 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji – Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2004 – 2005 yılında Yale Üniversitesi’nde “Interdisipliner Bioethics Project” bağlamında Yale Biyoetik Merkezi’nin kuruluş çalışmalarına ve Yale Üniversitesi History of Medicine bölümünün etkinliklerine katıldı. 2005 tarihinde Doçent, 2010 yılında Prof. oldu. AÜ Kadın Çalışmaları Yüksek Lisansını 2018 yılında tamamladı.
Halen HÜTF Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Biyoetik İhtisas Komitesi üyesidir. HÜBAM (Hacettepe Üniversitesi Biyoetik Merkezi) kurucu müdürüdür. HÜKSAM ( HÜ Kadın Araştırmaları Merkezi) Müdür yardımcısıdır. HÜ Klinik Araştırmalar Etik Kurulu ve HÜ Hayvan Araştırmaları Etik Kurulu üyesidir.
Ankara Üniversitesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı Başkanı.
1985 yılında Ankara Deneme Lisesi’nden, 1994 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2001 yılında Anesteziyoloji uzmanı, 2012 yılında Yoğun Bakım uzmanı olmuştur. Halen Başkent Üniversitesi Yoğun Bakım Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Felsefe lisans eğitimine devam etmektedir. Bu alanların yanısıra bilim tarihi alanında çalışmak istemektedir.
Hamburg Üniversitesi’nde felsefe ve sosyal bilimler okudu. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden olan Edinburg Üniversitesi’nde mülkiyet ve siyaset ilişkisini inceleyen bir yüksek lisans ve ahlak ve iktisat ilişkisini inceleyen bir doktora tezi yazdı.
Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça akademik yazıları yayınlanmış olan Doğan Göçmen’in Adam Smith üzerine bir İngilizce kitabının yanında “Modern Felsefe, Adam Smith, Hegel ve Karl Marx” adlı bir Türkçe kitabı yayınlanmıştır.
Yakında yeni bir Türkçe kitabı daha yayınlanacak olan Göçmen evli ve iki çocuk babasıdır.
Doğan Göçmen, 2012 yılından beri Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde felsefe dersleri vermektedir. Özellikle modern felsefe, pratik felsefe, Aristoteles, Adam Smith, Klasik Alman Felsefesi, Karl Marx, Husserl ve Wittgenstein çalışmaktadır.
Fizik alanında ODTÜ Fizik Bölümü’ndeki lisansüstü çalışmalarını tamamlayıp doktora derecesini 2004’te aldıktan sonra Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde çalışmaya başlamıştır. Yüksek lisans yıllarından itibaren astrofizik alanında bilimsel araştırmalar yapan Dr. İnam, ağırlıklı olarak yüksek enerji astrofiziği alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalarında X-ışını gözlem uydularının verilerini kullanarak başta kütle aktarımı yapan nötron yıldızları olmak üzere X-ışınlarında parlak gökcisimlerinin doğasını anlamaya çalışmaktadır.
Dr. İnam, 2005 yılından bu yana başta Genel Fizik ve Elektromanyetik Kuram dersleri olmak üzere pek çok ders vermiş, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında danışmanlıklar yapmış ve pek çok bilimsel araştırma projesinde yer almıştır. Dr. İnam, güncel bilimsel ve
teknolojik gelişmeleri takip etmeye bayılan ve bu gelişmelerle ilgili konuşmayı ve yazmayı seven müziksever bir bilim insanıdır.
15 Nisan 1977 tarihinde Ankara’da doğdu. 1995 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. Aynı yıl Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Felsefe Bölümü’ne girdi. 2000 yılında başladığı yüksek lisansı, Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir’in danışmanlığında hazırladığı “Katip Çelebi’nin Cihannüma Adlı Eserine İbrahim Müteferrika’nın Yaptığı Ekler Doğrultusunda Çağdaş Bilimlerin Türkiye’ye Girişi” başlıklı teziyle 2003’te tamamladı. Prof. Dr. Remzi Demir’in danışmanlığında hazırladığı “Cumhuriyet Dönemi’nde Türkiye’de Bilim” başlıklı doktora teziyle de 2009 yılında doktor unvanı aldı. 2010 yılında ise bilim tarihi yardımcı doçentliğine atandı. 2016’da doçent, 2023 Ocak ayında da profesör unvanı aldı.
Hâlen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Felsefe Bölümü, Bilim Tarihi Anabilim Dalı’nda çalışan Kalaycıoğulları, araştırmalarını özellikle Osmanlı Dönemi Türk Bilim Tarihi ile Cumhuriyet Dönemi Düşünce Tarihi üzerinde yoğunlaştırmış bulunmaktadır.
Duru, Arya ve Kaya Kalaycıoğulları’nın babasıdır.
Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü Emekli Öğretim Üyesi.
İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü’nden mezun olup, 1973 yılında Asistan olarak göreve başladı. Yüksek Lisans ve Doktorasını Eski Anadolu Toplumlarının paleodemografik incelenmesi üzerinde tamamladı. 1984 yılında Yardımcı Doçent, 1985 yılında Doçent unvanlarını alarak 1991 yılında Paleoantropoloji Profesörü olarak atandı. 1985 yılında Londra British Museum Natural History’de fosiller ve iskelet koleksiyonları üzerinde patolojik ve morfolojik incelemelerde bulundu. Türkiye – Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu (Fulbright) Araştırma Bursunu kazanarak Eylül 1991-Haziran 1992 tarihleri arasında hominid ve hominoid fosil koleksiyonlarını incelemek ve tarihlendirme teknikleri üzerinde çalışmak üzere University of California, Department of Anthropology, Laboratory for Human Evolutionary Studies, Berkeley’de dokuz ay süreyle alanıyla ilgili çalışmalar yaptı. Bu dönemde çalışma fırsatını bulduğu Profesör F.Clark Howel ve Profesör Tim White ile Türkiye ve Etiyopya’da uzun yıllar birlikte arazi çalışmalarına katıldı. Hominid evrimininin aydınlatılmasında öncü çalışmaların yapıldığı Middle Awash Projesi’nin üyesidir. Prof. Savaş Güleç birçok arazi araştırmaları ve kazı çalışmalarına başkanlık yapmıştır. Bunlardan bazıları Kalecik- Çandır Hominoid Kazısı, Sivas Haliminhanı-Hayranlı Kazısı, Hatay -Samandağ Üçağızlı Mağarası olarak sayılabilir. Fransa Nice’de Lazaret Kazısı’na ve Gürcistan Dmanisi Kazılarına da katılma fırsatını buldu. Arazi çalışmalarının yanısıra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesİ Paleoantropoloji Laboratuvarı’nda bulunan ve çeşitli arkeolojik kazılardan çıkarılmış iskeletler üzerinde birçok paleoantropolojik, paleodemografik ve palopatolojik çalışmalar yapmıştır. 200’ün üzerinde bilimsel yayını bulunmaktadır.
1964 Erzurum doğumlu. Hacettepe ÜTF’ni 1988 yılında bitirdi. 1994 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı, 2006 yılında Fizyoloji alanında Bilim Doktoru, 2010 yılında uzmanlık alanında doçentlik ve 2020 yılında profesörlük ünvanlarını aldı. Yurt dışında araştırma ve klinik çalışmalarda görev aldı. Uzmanlık alanı ile ilgili çeşitli makaleler ve kitap bölümlerinde yazar ve editör olarak katkısı oldu. Popüler bilim yayınlarını izleyip sinirbilim alanı ile ilgili yazılar yazıyor.
1963 Bursa doğumlu. Lisans (1985) ve Yüksek Lisans (1988) derecelerini Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümünden, Doktora derecesini Utah Üniversitesinden (1997) aldı. İlgi alanları arasında İktisadi Düşünce Tarihi, İktisat Felsefesi, Politik İktisat ve Sosyal Teori ile İnsan Haklarıi bulunmaktadır. 2009 yılında yayınlanmış olan Piyasa Ütopyası adlı bir kitabı bulunmaktadır.
İstanbul doğumludur. Orta öğrenimini Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi, lisans üzeri çalışmalarını (yüksek lisans ve doktora) çalışmalarını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik bölümünde tamamlayarak 2009 yılında doktor (PhD) ünvanını almıştır. Doktora eğitimi sırasında “Klinik Genetik” alanında çalışmalarda bulunarak ülkemizde ilk kez verilen Farmakogenetik ve Spor Genetiği projelerinde yer almıştır. 2000- 2009 yıllarında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmış, 2012-2014 yılları arasında Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölümünde Yardımcı Doçent kadrosu ile öğretim üyeliği yapmıştır. 2014 yılında “Doçent” ünvanını almıştır. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde Profesör kadrosu ile öğretim üyeliği yapmaya devam etmektedir. Aynı zamanda vakıf üniversitelerinde de dersler vermektedir. Akademik alanda 100’den fazla yayın, 200 kadar bildiri ve poster sunumu gerçekleştirmiştir. Çeşitli tıp kitaplarında editörlük ve bölüm yazarlığı yapmıştır. Tıbbi Genetik, Farmakogenetik, Beslenme Genetiği, Spor Genetiği, Doping ve Gen Dopingi konularında dersler ve seminerler vermektedir. Özellikle “Spor Genetiği” ve “Dopingin Engellenmesi” konularında TEDX konuşmasının yanında ülkemizin birçok yerinde seminerler vererek “Temiz Spor” kültürünün gelişmesine destek vermiştir. Spor genetiği ve beslenme genetiği konusunda bir çok uygulamanın ülkemize getirilmesinde ve uygulanmasında aktif roller üstlenerek bu konularda birçok ödül almıştır. Popüler bilim alanında “Şampiyon Geni” ve “Genlerden Davranışlara: Epigenetik” adında iki kitabı bulunmaktadır. Akademik çalışmalarına ek olarak birçok derneğin kurulmasına öncülük etmiş ve halen bu derneklere üyeliği devam etmektedir.
1950 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu.
1966 yılında girdiği ve öğrenimini deniz üniversite askeri öğrencisi olarak devam ettirdiği İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesini 1974 yılında bitirdi.
1974-75 yıllarında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde stajını tamamladı.
1975-1978 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli gemi ve kuruluşlarında pratisyen hekim olarak çalıştı.
1978-1981 yıllarında GATA’da Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladı. 1981-1986 yıllarında Gölcük Deniz Hastanesinde GATA’da ve Çamlıca Askeri Hastanesinde Uzman hekim olarak çalıştı.
1986-1997 yıllarında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde Yardımcı Doçent ve 1989’dan itibaren Doçent ünvanlarıyla Mikrobiyoloji Servisinde ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji servislerinde Servis Şefi olarak çalıştı.
1997 yılında Tabip Albay rütbesiyle emekli oldu. Aynı yıl Profesör kadrosuyla İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görev aldı.
2000-2002 yıllarında İstanbul Tabip Odası’nda Türk Tabipleri Birliği Delegesi olarak görev yaptı.
2002 – 2003 yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri vakıflarının ortak olduğu Kansaş Şirketinin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldı. 2003 yılında yine Türk Silahlı Kuvvetleri Vakıflarının ortak olduğu, şimdiki adıyla Türk Tıpsan Şirketinin kuruluşunda Kurucu Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Şirketin halen Ankara’da üretimine devam eden Parenteral Solüsyonlar Fabrikasının kuruluşunu gerçekleştirdikten sonra Temmuz 2004’den itibaren İstanbul Üniversitesindeki kadrosuna döndü.
Yurt içi ve yurt dışı çeşitli uzmanlık derneklerinin üyesi olan Prof. Dr. O. Şadi YENEN ülkemizdeki Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarının uzmanlık derneği olan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği KLİMİK’nin 1993-1997 yıllarında iki dönem Genel sekreterliğini ve 1997-2001 yıllarında da iki dönem Başkanlığını yaptı.
Yurt içi ve yurt dışı çok sayıda bilimsel kongreye katılarak bildiriler sunan ve konferanslar veren Prof. Dr. O. Şadi YENEN, yurt içinde düzenlenen çok sayıda bilimsel toplantının düzenlenmesinde görev yapmıştır. 1993 ve 1995’de İstanbul’da Federation of European Microbiological Societies adına iki simpozyum düzenlenmesinin sorumluluğunu üstlendikten sonra 25-30 Nisan 1998’de İstanbul’da toplanan 1st World Congress on Vaccines and Immunization adlı kongrede Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcılığı, 1-4 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 11th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yapmış ve 2008 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen International Union of Microbiological Societies Virology Congress ile Bacteriology & Applied Microbiology & Mycology Congress düzenleme kurullarında yer almıştır.
Prof. Dr. Yenen Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisinde her yıl toplanan Biological Weapons Convention toplantılarında Meeting of State Parties ve Meeting of Experts oturumlarına 2010-2013 yıllarında Türkiye Delegasyonu üyesi olarak katılmış ve Türkiye adına sunum yapmıştır.
Türkçe ve yabancı dilde yayınlanmış 100’ün üzerinde makalesi bulunan Prof. Dr. Osman Şadi YENEN 1994 yılında FEMS Microbiology Reviews dergisinin, 1996 yılında da Clinical and Diagnostic Virology dergisinin özel sayılarında Misafir Editörlük sorumluluğunu üstlenmiştir. Ülkemizde kendi alanında yayınlanan çok sayıda kitaba bölümler yazan, çeviri kitaplarda bölümler çeviren Prof. Dr. YENEN’in Çeviri Editörlüklerini üstlendiği iki de çeviri kitabı bulunmaktadır.
Prof. Dr. YENEN 2007-2017 yılları arasında Ulusal Kanal televizyonunda her hafta Pazar günleri yayınlanan Bilim ve Toplum programını Prof. Dr. Kürşat YILDIZ ile birlikte hazırlayıp sunmuştur.
Prof. Dr. YENEN, Avukat Yıldız Köker YENEN ile evlidir.
1959 Ünye/Ordu doğumlu. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 1992 yılında doktorasını tamamladı. Aynı bölümde 1995 yılında doçent, 2003 yılında profesör unvanını aldı. 1997-1998 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kuzey Teksas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Merkezi, Farmakoloji Bölümü’nde ve 1999 yılında İtalya’da, Cagliari Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Toksikoloji Bölümü’nde araştırıcı öğretim üyesi olarak çalıştı. 2003-2011 yılları arasında GATA Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı, 2011-2013 yılları arasında GATA Yüksek Bilim Konseyi üyesi olarak görev yaptı. 2003-2012 yılları arasında TÜBİTAK Ulakbim Türk Tıp Dizini Kurulu üyeliği ve 2004-2012 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Madde Bağımlılığı Tedavi Usulleri Bilim Komisyonu üyeliği görevlerini yaptı. 2007-2016 yılları arası Türk Eczacıları Birliği, Eczacılık Akademisi Bilim Kurulu Üyeliği ve 2016-2019 yılları arasında Eczacılık Akademisi Başkanlığını yürüttü. Halen T.C. Üsküdar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanıdır. Ayrıca Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) müdürlüğü ve Rektör Danışmanlığı görevlerini de yürütmektedir. Bilimsel çalışmaları davranışsal nörobilim çerçevesinde nöropsikiyatrik deneysel hayvan modelleri, özellikle madde bağımlığı ve şizofreni konularına odaklıdır.
1993-2007 yılları arasında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora çalışmaları, sırasıyla Anadolu yer sincaplarının populasyon biyolojisi ve biyocoğrafyası ile ilgilidir. 2008 yılında Ahi Evran Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü’ne atandı. 2009 yılında “Richardson yer sincaplarının yaşam öyküsü özellikleri ve fenolojisi üzerine iklimsel etkiler” başlıklı çalışması ile Lethbridge Üniversitesi (Alberta, Kanada), Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü’nün ‘Karasal Ekoloji Doktora Sonrası Araştırma Bursu’nu kazandı. Son yıllarda, yer sincaplarının ekolojisi ve biyocoğrafyası üzerine yaptığı çalışmalarını, moleküler filocoğrafya ve ekolojik niş modellemesi yaklaşımlarını kullanarak, küresel iklim değişikliklerinin omurgalı türlerinin coğrafi dağılımı ve genetik yapısını nasıl etkilediği/etkileyeceği üzerine yoğunlaştırdı. Genel olarak, Anadolu Biyocoğrafyası Araştırma Grubu altında, Anadolu’nun coğrafi ve iklimsel çeşitliliğinin biyolojik yaşamını nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışıyor.
Lisans derecesini Gazi Üniversitesi – Bilgisayar Eğitimi Bölümü’nden (2008; fakülte birincisi olarak), Master derecesini Afyon Kocatepe Üniversitesi – Bilgisayar Anabilim Dalı’ndan (2010; Yapay Zekâ uzmanlığında); Doktora derecesini de Selçuk Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı’ndan (2017; Yapay Zekâ – zeki optimizasyon konularında) almıştır.
2009-2012 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012-2017 yılları arasında ise Uşak Üniversitesi’nde görev yapmış olan ve gerek ulusal, gerekse uluslararası platformda 200’den fazla akademik makale, kitap, kitap bölümü ve bildiri çalışmaları bulunan Köse, 2017-2019 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmış ve 2019’dan bu yana aynı kurumda Doç. Dr. olarak görevini sürdürmektedir. Aynı zamanda CRC Press’in Biomedical and Robotics Healthcare ve Elsevier’ın Computational Modeling Applications for Existential Risks kitap serilerinin editörlerinden olan Köse’nin genel uzmanlık ve araştırma konuları arasında; başta Yapay Zekâ olmak üzere, Makine Etiği, Yapay Zekâ Güvenliği, Biyomedikal Uygulamalar, Optimizasyon, Kaos Teorisi, Uzaktan Eğitim, E-Öğrenme ve ilgili teknolojiler, Bilgisayar Eğitimi ve Bilgisayar Bilimleri bulunmaktadır. Köse, edebiyat alanında da çalışmalara imza atmıştır.
Psikiyatrist, Psikoterapist
İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi
Ağırlıklı olarak Ruhsal Travma ve İlişkili Bozukluklar ve Tedavileri ile ilgilenmektedir. EMDR Terapisi, Bilişsel ve Davranışçı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Dinamik Psikoterapi, Destekleyici Psikoterapi, Çözüm odaklı terapi ve Motivasyonel Görüşme yöntemleri özellikle ilgile alanlarıdır.
1985 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Fen Lisesi’nin ardından, ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde lisans eğitimi aldı. Doktora çalışmalarını Leibniz Enstitüsünde Alman hükümetinin sponsorluğunda moleküler bitki fizyolojisi alanında gerçekleştirdi. Bitki beslenmesinde keşfettiği genetik mekanizmalar sayesinde Amerikan hükümeti tarafından hem uluslararası Borlaug hem de Fulbright burslarına layık görüldü. Kitlelere bilimsel bilginin ulaşması için popüler bilim dergilerinde yazarlık ve editörlük yaptı. 2019 yılında mezun olduğu okula öğretim üyesi olarak kabul edildi. Halen ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak araştırmalarını devam ettirmektedir.
Gaziantep Üniversitesi Felsefe Bölümü Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı
Lisans eğitimini Hacettepe üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü’nden yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. 2005 yılında, yüksek lisans tezini yaparken jeotermal saha projelerinde çalışmaya başladı ve bu yıldan itibaren Hacettepe Üniversitesi’nde çok sayıda jeotermal araştırma geliştirme projelerinde araştırmacı/mühendis olarak çalıştı. Uluslararası araştırma makaleleri ve bildiriler yayınladı, ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda sözlü sunumlar yaptı, çalıştaylara katıldı ve görevler aldı. Çalışma konuları başlıca, jeotermal rezervuarların nümerik simülasyon modelleri, kavramsal hidrojeotermal modeller, hidrojeoloji ve hidrojeokimyadır. Bu konularda çalışmalarına devam etmektedir.
İç mimari ve dekorasyon eğitimi ardından proje direktörlüğü ve iç mekân tasarımı danışmanlığı hizmeti veren Meral Akçay Borneo Mimarlık-tasarım ve Feng Shui akademisi, firmaların proje direktörlüğünü yapmaktadır. “Meral Akçay Konsept ve Mimarlık” firmasının kurucusudur. Sinema, dizi ve çeşitli markaların set dekorlarını ve Sanat yönetmenliğini yapmaktadır.
Değişim Sanat Akademisi/Akademi Mimar ’da iç mimari ve tasarım eğitimi aldı.
Bahçeşehir Üniversitesinde “Sanat Yönetmenliği” eğitimi aldı.
Milliyet Dekorasyon ve Bilim ve Ütopya Dergisinde köşe yazarlığı yaptı.
TRT’de iç mimari ve dekorasyon üzerine program yaptı.
Borneo Mimarlık Ve Tasarım Firması proje direktörü.
Feng Shui Akademisi proje direktörü.
Enza Home ve birçok köklü firmalara koleksiyon hazırladı.
Film ve dizilerde sanat yönetmenliği ve set dekorları yapıyor.
29 Ekim 2021 de vizyona giren GREV filminin set dekorlarını yaptı.
Tamamladığı projelerden bazıları
Altunizade Batıgöz Hastanesi
Fen Yapı Özel Konutları
Paşabahçe Mağazaları
Brn Yatak Mağazaları
Zekeriyaköy Villaları
Ziynet Sali ve birçok sanatçı özel konutları
1965 yılında İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesini ve Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. Gırgır, Leman, Pişmiş Kelle ve Deli mizah dergilerinde çalıştı. Mimarlık ve turizm sektöründeki dergilerde editörlük yaptı. TRT ve özel televizyonlar için drama ve belgeseller yazdı. Türk yemek kültürü ile ilgilenmeye başladıktan sonra aileden gelen yemek bilgisini Osmanlı yemek kültürü ile birleştirerek özel aşçılıkla uğraştı. Masterchef ve ziraat mühendisi Deniz Orhun ile birlikte 6. kitabı olan “Yedikleriniz Davranışlarınız Olur”u yazdı. Yine Deniz Orhun ile birlikte yazdığı, gastroturizme yaklaşım metodolojisi hakkındaki “Gastrotourism According to the 24 Solar Terms Regimen” isimli makale, Springer Nature’de yayınlandı. Başkent Üniversitesi, Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMAR) Danışma Kurulu Üyesi olan Kutsi Akıllı, Osmanlı yemeklerinin orijinal tarifleri ve yemek kültürü konularının yer aldığı kuzubudu.com sitesini yürütmektedir.
1974 yılında Ardahan’da doğdu. Ankara’da DTCF Kütüphanecilik Bölümü’nü bitirdikten sonrabir süre Bilkent Üniversitesi Kütüphane’si Sanat Bölümü’nde çalıştı. 2003-2018 yılları arası Can Yayınları’nda Türk Edebiyatı editörlüğü yaptı. Arkadaşlarıyla birlikte Sarnıç ve Öykü Gazetesi’ni çıkardı.
Kitapları
Öykü: Seslerde Başka Sesler (1997), Av Dönüşleri (1999, Sait Faik Hikaye Armağanı), Nar Kitabı (2001), Keder Atlası (2004, Haldun Taner Öykü Ödülü), Sencer ile Yusufçuk (2009), Kedi’çin Masallar (2010), Baykuş Virane Sever (2013), Zeytin Taneleri Birbirine Çarpıyor: Toplu Öyküler (2019), Doğa Betiği (2019), Kaptan Kanca’nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler (2019), Kargasabunu (2023)
Roman: Pîrî: Kayıp Denizler Üzerine Bir Anımsama (2003), Kırk (2006), İncir Tarihi (2006, Yunus Nadi Roman Ödülü), Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur (2012), Köpekler İçin Gece Müziği (2014, Dünya Kitap Ödülü ve Necati Cumalı Edebiyat Ödülü), Sus Barbatus! 1(2018, Orhan Kemal Roman Armağanı ve Cevdet Kudret Roman Ödülü), Sus Barbatus! 2 (2020), Sus Barbatus! 3 (2021)
Deneme: Adsız Deniz ve Aperitifler /Defterden Notlar (2010, Memet Fuat Deneme Ödülü), Tom Sawyer’in Kitap Okuduğu Kulübe (2015), Yazmalı Defter (2017)
Matematik öğretmeni ve yazar. Bir özel okulda Temel Bilimler Koordinatörü olarak görev yapıyor. Çalışma odağı, eğitim öğretim süreçlerinde bilimin sevdirilmesi ve öğretilmesi olarak tanımlanabilir. Ayrıca çocuk edebiyatı alanında da çalışmalar yapmakta. İş Kültür Yayınları Mini Kumbara Dergisinde yazar olarak çalıştı, Kırmızı Kedi Yayınlarından “Yeşil Vadinin Korkusuz Çocukları” adlı bir çocuk romanı var. Okullarda çocuklarla “edebiyat okuru” olmanın önemi üzerine kitap etkinlikleri yapıyor.
Ankara Üniversitesi DTCF Klasik Arkeoloji Bölümü mezunu. Bir süre Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde çalıştıktan sonra gazetecilik mesleğini seçti. Çeşitli gazete, dergi, televizyon ve belgesel yapımlarında muhabir, araştırmacı ve yönetici olarak çalıştı. Nehir söyleşisi tarzından yazılmış “Benim Türküm” adlı kitabım Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayınlandı.
Biyokimya mühendisi, bioMerieux Türkiye’nin CEO’su. Yakın zamanda ABD’ye yerleşerek çalışmalarını sağlık alanının silikon vadisi olan Health Computing Center’da sürdürecektir.
Ziraat Mühendisi, Master Chef, TV Program Yapımcısı ve Sunucudur. Kutsi Akıllı’yla birlikte kaleme aldığı Yedikleriniz Davranışlarınız Olur adlı bir kitabı bulunmaktadır. Çalışmalarını ABD’de sürdürecektir.
1990 yılı Balıkesir doğumlu olan Arda ÖRÇEN. 2008 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirmiş ardından Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, Sinirbilim (Nörobilim) programında tamamlamıştır ve doktora eğitimine halen Acıbadem Üniversitesi Medikal Biyoteknoloji Programında devam etmektedir. Çocukluk döneminden, Üniversite hayatına kadar biyolojik bilimler hayal gücüne hakim olan ve biyomimikri, biyomalzeme, sentetik biyoloji ve mikrobiyoloji olmak üzere bir çok konuya ilgi duyan Arda ÖRÇEN 2013 yılında ilk biyoteknoloji girişim olan Biomenta Biyoteknolojiyi kurmuş ve biyoteknolojik yollarla mantar hücrelerinin biyofabrika olarak kullanımı ile sentetik örümcek ipeği üretimini gerçekleştirmiştir. Daha sonra 2015 yılında Geen Biyoteknolojinin kurucu ortağı/teknoloji müdürü olarak girişimcilik kariyerine devam ederek mantarların biyofabrika olarak kullanılmasıyla biyobenzer ilaçların üretimi üzerine çalışmıştır. 2017 yılından beri Nanomik Biyoteknoloji A.Ş’nin kurucu ortağı ve Teknoloji Müdürü olarak çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır. Genel ilgi alanları biyogirişmcilik, ekonomi, müzik ve edebiyattır.
Lisansını Yeditepe Üniversitesi’nde Sistem Mühendisliği ve Kontrol Mühendisliği anadalında tamamladı. Lisans tez çalışmasını insan böbrek sisteminin matematiksel modellemesi üzerine tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimine Boğaziçi Üniversitesi’nde Biyomedikal Mühendisliği dalında devam etti.
Türkiye’de çeşitli telekomünikasyon şirketlerinde mühendis olarak görev yaptıktan sonra, şu anda Polonya’da bir bilişim şirketinde yönetici olarak çalışmaktadır. Sinem Serap aynı zamanda, Kopernik Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olarak akademik kariyerini sürdürmektedir. Araştırma ilgi alanları arasında beyin-makine arayüzleri kullanarak nörolojik işlevlerin iyileştirilmesi, beyin görüntüleme yöntemlerine istatistiksel ve hesaplamalı yaklaşımların uygulanması ve nöroteknoloji konuları yer almaktadır.