GazeteBilim
Destek Ol
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
Okuyorsun: Yapay tatlandırıcılar ekosistemleri etkiliyor!
Paylaş
Aa
GazeteBilimGazeteBilim
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
  • Destek Ol
Bizi Takip Edin
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
Copyright © 2023 Gazete Bilim - Bütün Hakları Saklıdır
GazeteBilim > Blog > Bilim > Ekoloji > Yapay tatlandırıcılar ekosistemleri etkiliyor!
Ekoloji

Yapay tatlandırıcılar ekosistemleri etkiliyor!

Yazar: GazeteBilim Çeviri Yayın Tarihi: 25 Ekim 2024 3 Dakikalık Okuma
Paylaş
Yapılan bazı araştırmalar sonucu, bu tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyotasını bozabileceği ve DNA’ya zarar verebileceği öne sürülmüştür. (Görsel: Pinterest)
Yapılan bazı araştırmalar sonucu, bu tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyotasını bozabileceği ve DNA’ya zarar verebileceği öne sürülmüştür. (Görsel: Pinterest)

Yapılan araştırma, uzun vadeli etkiler konusunda detaya girmese de, arıtımdan geçen ve çevreye ulaşan sukraloz miktarına bağlı olarak ekosistemlerin dengesinin bozulabileceğini ortaya koyuyor.


David Nield
Çeviri:
Sedef Çakır

Sukraloz sıfır kalorili birçok yiyecek ve içecekte bulunan bir yapay tatlandırıcıdır ve vücut tarafından parçalanamaz. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, parçalanamamasından dolayı bu yapay tatlandırıcı sucul besin ağının en altında bulunan mikroorganizmalara zarar veriyor.
Florida Üniversitesi’nden deniz bilimci Tracey Schafer konu hakkında “Biz vücudumuzda sukralozu parçalayamıyoruz, bizler gibi birçok mikroorganizma da parçalayamıyor. Çünkü sukraloz kolay bir şekilde dejenere olmayan, oldukça sağlam bir molekül. Bu sebeple, çevre ve mikrobiyal topluluklar üzerinde nasıl bir etkisinin olduğu merak konusu.” ifadelerini kullandı.
Ekip, Florida’nın Marineland bölgesinden tatlı ve hafif tuzlu alanlardan örnekler elde etti ve bu örnekleri sukraloza maruz bıraktı. Yapay tatlandırıcının etkisi siyanobakteri ve diyatom üzerinde 5 gün boyunca incelendi ve sukralozun kesinlikle bir etkisinin olduğu gün yüzüne çıkarıldı. Sukraloza maruz bırakılan tatlı sudaki siyanobakteri konsantrasyonu arttı. Hafif tuzlu suda ise önce arttı, daha sonra aniden düştü. Diyatomlarda ise hem tatlı suda hem de hafif tuzlu suda (acı su) sukraloza maruz bırakıldıktan sonra popülasyonda sayıca azalma gözlemlendi. Ekip, bu etkinin tatlı su deneylerinde daha fark edilebilir olduğunu keşfetti.
Florida Üniversitesi’nden kimyager Amelia Westmoreland “Tatlı su topluluklarının sukralozu besin maddesi olarak kullanabilecekleri bir şeker sanma ihtimalleri bulunuyor.” sözlerini dile getirdi. Yapılan araştırma, uzun vadeli etkiler konusunda detaya girmese de, arıtımdan geçen ve çevreye ulaşan sukraloz miktarına bağlı olarak ekosistemlerin dengesinin bozulabileceğini ortaya koyuyor.
Konu diyatomlarsa, popülasyonların tamamen yok olma riski var. Onlar, okyanusun birincil üreticilerindendir ve karbon ve oksijen döngülerini düzenlerler. Dolayısıyla, sayılarının azalması besin zincirinin en altından itibaren tüm ekosistemi büyük ölçüde etkileyebilir.
Siyanobakteriler açısından değerlendirme yapıldığında, mikrobiyal topluluktaki diğer organizmalara hükmedebilirler. İlerleyen zamanlarda yapılacak araştırmalar potansiyel etkileri daha detaylı araştırmak için gereklidir. Sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar normal dozlarda yiyecek ve içeceklerde güvenli sayılmaktadır. Fakat, yapılan bazı araştırmalar sonucu, bu tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyotasını bozabileceği ve DNA’ya zarar verebileceği öne sürülmüştür.
Araştırmacılar, sukralozun ekosistemler üzerindeki etkisi ile ilgili sonuçlar elde etmek için çalışıyor. Şeker ve yapay tatlandırıcı tüketimini azaltmanın hem bizim hem de gezegenimiz için en iyi yol olduğu söylenebilir.
Schafer, “Bu çalışmanın sukralozun sucul topluluklara dair etkisini gözlemlemek için iyi bir basamak olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki, bu çalışma daha fazla araştırmayı öne çıkarır.” ifadelerini kullandı. Araştırma, Environmental Monitoring and Assessment dergisinde yayınlandı.


Kaynak:
https://www.sciencealert.com/artificial-sweetener-may-be-wreaking-havoc-on-microorganisms
Son Erişim Tarihi: 04/10/2024

Etiketler: ekoloji, ekosistem, yapay tatlandırıcı
GazeteBilim Çeviri 25 Ekim 2024
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp E-Posta Linki Kopyala Yazdır
Yazar: GazeteBilim Çeviri
GazeteBilim Haber ve Çeviri Birimi gönüllü, kolektif bir topluluktur ve profesyonel nitelikte çeviri katkılarına açıktır. İletişim için gazetebilimceviri@gmail.com.
Önceki Yazı Albert Bandura’nın sosyal öğrenmeye dayanak oluşturmak amacı ile yaptığı Bobo Bebek isimli deneyi davranışın taklit edilebileceğine dair sarsıcı kanıtlar sunar. (Görsel: Pinterest) Bandura’nın sosyal öğrenme deneyi ve suç
Sonraki Yazı Beyaz gürültü dinletilen petri kapları sessizce saklanan petri kaplarıyla karşılaştırıldığında, beyaz gürültüye maruz bırakılanlar en büyük büyümeyi gösterdi. (Görsel: Pinterest) Mantarlar müzik dinler mi?

Popüler Yazılarımız

krematoryum fırını

Türkiye’de ölü yakma (kremasyon): Hukuken var, fiilen yok

BilimEtik
23 Kasım 2023
cehalet
Felsefe

“Cehalet mutluluktur” inancı üzerine

Eşitleştiren, özgürleştiren, mutlu kılan, bilgi midir yoksa cehalet mi? Mutlu kılan, cehalet mutluluktur sözünde ifade edildiği gibi, bilgisizlik ve cehalet…

12 Ağustos 2023
deontolojik etik
Felsefe

Deontolojik etik nedir?

Bir deontolog için hırsızlık her zaman kötü olabilir nitekim çalma eyleminin özünde bu eylemi (daima) kötü yapan bir şey vardır.

15 Ağustos 2024
kurt, köpek
Acaba Öyle midir?Zooloji

İddia: “Kurt evcilleşmeyen tek hayvandır!”

Tabii ki bu cümle baştan aşağı yanlıştır. Öncelikle kurt ilk ve en mükemmel evcilleşen hayvandır. İnsanın en yakın dostu köpek…

2 Şubat 2024

ÖNERİLEN YAZILAR

Yağmurlarımızda yeni bir tür asit var! Endişelenmeli miyiz?

Zararlı tartışılır bir asit olan TFA; göllerimizde, nehirlerimizde, yağmur sularımızda ve içme dularımızda birikiyor.

BilimBiyolojiEkoloji
28 Temmuz 2025

Ucuz olduğu için elektrik hatları ormandan geçiyor

Bakın elektrik iletim hatları ormandan geçmek zorunda değil ama en ucuz yöntem. Çünkü diğer alanlarda daha büyük kiralar vermeleri gerekiyor.

Ekoloji
4 Temmuz 2025

Yangınların asıl sebebi ne sabotaj ne uçak sayısı

Ormanların sabote edildiğini iddia edenler aslında orman yangınlarıyla mücadeleye zarar veriyor.

Ekoloji
30 Haziran 2025

Onlar, zeytinimize göz koyanlardır!..

Bu kanunun çıkması sadece muhafazakârlara yarayacaktır. Yani yaptıklarının yanına kâr kalmasını bekleyen, elde ettikleri kârı muhafaza için her şeyi yapanlara.

EkolojiGastronomi
28 Haziran 2025
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım İzinleri
  • İletişim
  • Reklam İçin İletişim

Takip Edin: 

GazeteBilim

E-Posta: gazetebilim@gmail.com

Copyright © 2023 GazeteBilim | Tasarım: ClickBrisk

  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?