GazeteBilim
Destek Ol
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
Okuyorsun: Tarımda tuzlanma problemi
Paylaş
Aa
GazeteBilimGazeteBilim
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
  • Destek Ol
Bizi Takip Edin
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
Copyright © 2023 Gazete Bilim - Bütün Hakları Saklıdır
GazeteBilim > Blog > Bilim > Biyoloji > Tarımda tuzlanma problemi
Biyoloji

Tarımda tuzlanma problemi

Yazar: Seçkin Eroğlu Yayın Tarihi: 30 Nisan 2023 4 Dakikalık Okuma
Paylaş
tarım, tuzlanma, kuraklık, arpa, buğday,verimlilik
Tarımdaki felaketler tarih boyunca ulusların zayıf düşmesine neden oldu. (Pixabay)

Tuz yüzünden yıllar içerisinde buğday üretimi yerini tuza daha dayanıklı olan arpaya bırakmış, buna rağmen verim çok düşmüştür.

Türkiye’de modern tarım uygulamaları yerine geleneksel tarım uygulamalarının doğayla daha dost olduğuna dair temelsiz bir algı var. Oysa bu topraklar üzerinde dev uygarlıkların bugün tarihten tarihten silinmesinin en büyük nedenlerinden biri yanlış tarım uygulamaları. Tarım toprağının geleneksel yöntemle sulandığında tuzlandığını, bu yöntemin tamamen terk edilmesi gerektiğini anlatacağız.

Tuzlanan toprakta bitkiler susuzluk çekerler. Su normalde bitki içine toprakta rastgele hareket eden su moleküllerinin bitki bünyesine girmesiyle alınır. Bitki kendi içerisinde bu suyu tutabilmek için kendi içinde tuzsu kimyasallar üretir. Tuz molekülleri su moleküllerini tutar, böylece bu moleküller dışarı çıkamaz, dışardan sürekli bitki içerisine su akışı olur. Oysa toprağın kendisi tuzluysa artık su toprakta rahatça rastgele hareket edemez. Tuz molekülleri mıknatıs gibi tuza yapışıp bitki bünyesine girmesine izin vermez. Bu durumda bitki susuzluk çeker. Bitki susuzluk çektiğinde dışardan su almak için kendi içinde tuzsu kimyasallar üretimini arttırır. Tuz miktarı nerede çoksa su oraya gidecektir. Su toprakta tuz çok yüksek seviyelere geldiğinde artık bitkiye ulaşamayacaktır.

Toprakta tuz seviyesini arttıran temel faktörlerden biri tarım sırasında yapılan geleneksel salma sulamadır. Toprakta tuz iki temel nedenle artar. Toprağa akıtılan suyun kendisi tuz içeriyor olabilir. Eğer bu su yüzeyde kalıp çokça buharlaşıyorsa toprağa tuz dökülmüş gibi olacaktır.  Nasıl su kaynatma makineleri (kettlelar) veya çaydanlıklar bir süre sonra altında tuz bırakıyorsa, tarlaya verilen su da buharlaştığında geride içeriğindeki tuz kalır.

Yaşadığımız topraklarda geçmişte tarımının en büyük sorunlarından birinin tuzlanma olduğu anlaşılıyor. Sümer metinlerinde topraktaki tuzlanmadan büyük bir felaket olarak bahsedilir.

Toprakta tuzu artıran ikinci temel neden tuzun toprağın derinliklerinden tuzun üst kısımlara hareketidir. Tarlayı suyla doldurduğumuzu (salma sulama)düşünelim. Sulama suyundaki tuz miktarının topraktan düşük olduğunu düşünebiliriz. Suyun toprağa değen kısmı tuzu çözecek, tuz molekülleri su kütlesi içerisinde serbest hareket edecektir. Bu serbest hareket tuz moleküllerinin suyun üst tarafına daha çok ilerlemesine neden olur çünkü oralarda her bir molekül için daha geniş hareket alanı bulunacaktır. Böylelikle suyun değdiği toprak parçasındaki tuz yukarıya doğru taşınacaktır. Tuzunu çıkarmak istediğiniz bir beyaz peyniri düşünün. Peyniri suda bekletirseniz içindeki tuzun çoğu suya geçer, sonra suyu buharlaştırdığınızı düşünün, tuz geri gidip peynire eşit dağılmayacak, yüzeyinde birikecektir.

Tarımdaki felaketler tarih boyunca ulusların zayıf düşmesine neden oldu. Yaşadığımız topraklarda geçmişte tarımının en büyük sorunlarından birinin tuzlanma olduğu anlaşılıyor. Sümer metinlerinde topraktaki tuzlanmadan büyük bir felaket olarak bahsedilir. Tuz yüzünden yıllar içerisinde buğday üretimi yerini tuza daha dayanıklı olan arpaya bırakmış, buna rağmen verim çok düşmüştür. Tarım ile artan tuzlanma toprak kendi haline bırakıldığında kendi kendine geçer. Çünkü yağmur yüzeydeki tuzları çözer ve yer altına doğru yavaş yavaş sürükler. Tuzlanma modern sulama yöntemleriyle asgariye indirilebilir.

Referans  

Salt and silt in ancient mesopotamian agriculture, Jacobsen ve Adams, 1958, sayı128, bölüm 3334 (https://science.sciencemag.org/content/128/3334/1251

A defense of the theory of progressive soil salinization in ancient southern Mesopotamia, Artzy ve Hillel, 1988 (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/gea.3340030306 ). 

Etiketler: buğday, kuraklık, sümerler, tarım, tuzlanma
Seçkin Eroğlu 30 Nisan 2023
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp E-Posta Linki Kopyala Yazdır
Yazar: Seçkin Eroğlu
Takip Et
Seçkin Eroğlu 1985 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Fen Lisesi’nin ardından, ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde lisans eğitimi aldı. Doktora çalışmalarını Leibniz Enstitüsünde Alman hükümetinin sponsorluğunda moleküler bitki fizyolojisi alanında gerçekleştirdi. Bitki beslenmesinde keşfettiği genetik mekanizmalar sayesinde Amerikan hükümeti tarafından hem uluslararası Borlaug hem de Fulbright burslarına layık görüldü. Kitlelere bilimsel bilginin ulaşması için popüler bilim dergilerinde yazarlık ve editörlük yaptı. 2019 yılında mezun olduğu okula öğretim üyesi olarak kabul edildi. Halen ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak araştırmalarını devam ettirmektedir.
Önceki Yazı seçim, cumhuriyet, atatürk Politik katılım ve modern seçim hakkının anlamı
Sonraki Yazı iklim, iklim değişikliği, iklim krizi Küresel iklim değişikliği ve paleoiklim değişiklikleri 

Popüler Yazılarımız

krematoryum fırını

Türkiye’de ölü yakma (kremasyon): Hukuken var, fiilen yok

BilimEtik
23 Kasım 2023
cehalet
Felsefe

“Cehalet mutluluktur” inancı üzerine

Eşitleştiren, özgürleştiren, mutlu kılan, bilgi midir yoksa cehalet mi? Mutlu kılan, cehalet mutluluktur sözünde ifade edildiği gibi, bilgisizlik ve cehalet…

12 Ağustos 2023
deontolojik etik
Felsefe

Deontolojik etik nedir?

Bir deontolog için hırsızlık her zaman kötü olabilir nitekim çalma eyleminin özünde bu eylemi (daima) kötü yapan bir şey vardır.

15 Ağustos 2024
kurt, köpek
Acaba Öyle midir?Zooloji

İddia: “Kurt evcilleşmeyen tek hayvandır!”

Tabii ki bu cümle baştan aşağı yanlıştır. Öncelikle kurt ilk ve en mükemmel evcilleşen hayvandır. İnsanın en yakın dostu köpek…

2 Şubat 2024

ÖNERİLEN YAZILAR

Fedakârlığın bilimi

Özgeciliğin seçilip seçilmediğini açıklayan kural tek bir formülden ibaret olmamalı.

Biyoloji
22 Eylül 2025

Oksitosin: Aşk hormonu mu, arkadaşlık filtresi mi? Ya da her ikisi de…

Bilim insanları bu işi test etmek için prairie vole denilen minicik, tatlı kemirgenlere yöneldi. Bunlar tam bir sosyal canlı: hem…

Biyoloji
6 Eylül 2025

Truva atı bakteriler, kanser öldürücü virüsleri tümörlere gizlice sokuyor

Biyomühendislik ile tasarlanmış platform, onkolitik virüsün bağışıklıktan kaçmasına olanak tanırken sistemik yayılımını da önlüyor!

Biyoloji
1 Eylül 2025

Evrimi hızlandıran motor: T7-ORACLE ile geleceğin süper proteinleri

Scripps Research Institute’ta geliştirilen T7-ORACLE, evrimi laboratuvar ortamında 100.000 kat hızlandırıyor!

Biyoloji
19 Ağustos 2025
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım İzinleri
  • İletişim
  • Reklam İçin İletişim

Takip Edin: 

GazeteBilim

E-Posta: gazetebilim@gmail.com

Copyright © 2023 GazeteBilim | Tasarım: ClickBrisk

  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?