GazeteBilim
Destek Ol
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
  • Biz Kimiz
  • İletişim
Okuyorsun: Napoléon ve “Mısırbilim”in doğuşu
Paylaş
Aa
GazeteBilimGazeteBilim
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
  • Biz Kimiz
  • İletişim
  • Destek Ol
Bizi Takip Edin
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
Copyright © 2023 Gazete Bilim - Bütün Hakları Saklıdır
GazeteBilim > Blog > Tarih > Bilim Tarihi > Napoléon ve “Mısırbilim”in doğuşu
Bilim Tarihi

Napoléon ve “Mısırbilim”in doğuşu

Yazar: Remzi Demir Yayın Tarihi: 23 Kasım 2023 11 Dakikalık Okuma
Paylaş
Napolyon'u Mısır seferinde gösteren resim.
Napolyon Bonapart (1769-1821) Mısır seferinde.

Bir bilim komisyonunun da Mısır Seferi’ne dâhil edilmesi, öyle anlaşılıyor ki Napoléon’un fikriydi.

İçindekiler
Genel bir bakışTarihçeBilim Komisyonu ve Institut d’Egypte’in çalışmaları

Genel bir bakış

XVII. ve XVIII. yüzyıllarda Osmanlıların güçten düşmeleri ve ülkelerini korumakta güçlük çekmeleri, bazı Batılı düşünürleri ve siyasetçileri, Avrupa Devletleri’nin yabancı ülkeleri alma ve sömürme politikalarına Osmanlı Ülkeleri’nin de dâhil edilmesi gerektiği düşüncesine yöneltti. Bu bağlamda, Fransızların Kuzey Afrika’ya ve Mısır’a yerleşmeleri için bazı projeler geliştirildi ve bunlardan ilki, “Haçlı Seferleri Ruhu”nu diriltmek ister gibi görünen büyük Alman bilgini ve düşünürü Gottfried Wilhelm Leibniz’e (1646-1716) aitti. Leibniz, çok uğraşmasına karşın, projesini Fransızlara benimsetemedi, ama Mısır ile ilgilenmelerini sağladı.[1]      

Bu girişimin hemen ardından yayımlanan, Le Bouclier d’Europe et la guerre Sainte (1686, Avrupa Kalkanı ve Kutsal Savaş) ve Projets de Conquetes pour le régne du roi Louis XIV (Kral XIV. Louis Saltanatı İçin Fetih Projeleri) adlı yapıtlarda, Mısır, Osmanlı Devleti’nin muhtemel bir taksiminde, Fransa Devleti’nin hissesi olarak gösterildi. Ayrıca 1777 yılında Mısır’a seyahat yapan [ve Humbaracı Ahmed Paşa’nın ardından Osmanlı Ordusu’nun yenilenmesi girişimlerine katkıda bulunan] Baron de Tott da (1733-1793), dönüşünde Fransız Hükûmeti’ne vermiş olduğu raporda, Mısır’daki anarşik durumu anlattı ve burasının alınması için ne gibi yöntemlere başvurulması gerektiğini gösterdi.

1795’e gelindiğinde bu olaylardan haberdâr olmayan Osmanlı Devleti, Fransızlardan, çağdaş gelişmeler doğrultusunda, kara ordularında yeni düzenlemeler yapacak ve Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn’u kuracak bir askerî heyetin gönderilmesini rica etti. Bu sıralar boşta bulunan Napoléon Bonaparte (1769-1821), böyle bir heyet ile Osmanlı Devleti’nin hizmetine girmek için hükûmetine bir dilekçe verdi ve bu dilekçesinde, Osmanlı Ordusu’nun yenileştirilmesinin Fransa’nın çıkarlarına yarayacağını belirterek, bu göreve talip olduğunu söyledi:

“Rusya İmparatoriçesinin, Rusya-Avusturya dostluk bağlarını kuvvetlendirmek için uğraştığı bir devirde, Türkiye’nin askerlik bakımından hatırı sayılır bir hale gelmesi için, Fransa’nın elinden geleni yapması kendi menfaati iktizasındandır. Türkiye’nin kahraman, fakat harp sanatlarından anlamayan külliyetli milis askeri vardır. Modern tâbiyede, harplerin kazanılmasında ve bilhassa kalelerin zapt ve muhafazasında müessir olan topçuluk, Türkiye’de henüz çocukluk devresindedir. Bunu hisseden Bâb-ı ‘Âlî, bizden topçu ve istihkâm zâbitleri istedi. Hâlihâzırda orada bu sahada çalışan birkaç zâbitimiz vardır. Fakat müsbet bir netice elde edilmesi için, bunlar ne adet ne de malumat bakımından kâfî görülebilirler. Birçok yerlerde ve bilhassa Toulon’un muhâsarasında, topçularımızı idâre hususunda şöhret kazanan General Bonaparte, hükûmet nâmına Türkiye’ye gitmeğe tâliptir. Kendisiyle birlikte harp ilminde husûsî bilgileri olan beş altı zâbiti de beraberinde götürecektir. Bu yeni vazifesinde, yani Türk ordularını kuvvetlendirmeğe ve İmparatorluğun müstahkem mevkilerini takviyeye muvaffak olursa, Bonaparte, vatanına büyük bir hizmet yaptığına kâni olacak ve avdetinde kendisini ona layık görecektir.”[2]

Napolyon
Napolyon heykeli
Napolyon: “Türkiye’nin kahraman, fakat harp sanatlarından anlamayan külliyetli milis askeri vardır.” (Pixabay)

Ancak, yönetim, kendisini İtalyan Ordusu Kumandanlığına atadı ve bu nedenle Napoléon’un isteği gerçekleşmedi. Bu sırada başka gelişmeler de oldu. 1797’de Talleyrand (1754-1838), Hâriciye Nazırlığı’na getirildi ve Fransa’nın kalkınması için yeni sömürgelere gereksinimi olduğu düşüncesini işlemeye başladı. Napoléon’un da kendisi gibi düşündüğünü bildiği için, ona bir mektup yazdı ve onu Mısır konusunda cesaretlendirdi. Napoléon, bir Mısır Seferi için gerekli olan bilgileri derlemek maksadıyla, Claude Etienne Savary’nin Lettres sur l’Egypte (Mısır Üzerine Mektuplar, 1783) ve Volney’nin Voyage en Egypte (Mısır’da Seyahat, 1787) adlı yapıtlarını okudu; ancak bunlar kendisini tatmin etmediği için, araştırmalarını daha da genişletti ve sonuçta, Fransa’nın Mısır’ı alması gerektiği konusundaki inancını daha da güçlendirdi.  

Tarihçe

1798        Talleyrand ve Napoléon’un tavsiyesi üzerine, Hindistan Yolu’nu keserek İngiliz yayılmacılığını engellemek maksadıyla, Direktuvar tarafından, Mısır Seferi’ne karar verildi.

1798        Fransız Generali Napoléon Bonaparte (1769-1821), Doğu Ordusu başkumandanlığına getirildi.

1798        Ordu, Toulon’dan ayrıldı.

1798        Malta’yı aldı.

1798        İskenderiye’yi aldı ve Mısır’da ilerlemeye başladı.

1798        Piramitler Savaşı ve Zaferi.

1798        Napoléon Kahire’ye girdi ve bir Divan kurdu.

1798        Mısır çıkarmasını yapan Fransız Donanması, büyük İngiliz Amirali Nelson (1758-1805) kumandasındaki İngiliz Donanması tarafından Abukir’de yakıldı.

1798        Napoléon, Institut d’Egypte’i (Mısır Enstitüsü) kurdu ve başkanlığına, geçici olarak yakın dostu Gaspard Monge’u getirdi.

1798        Fransa’ya savaş ilan edildi.

1798        Rusya ile Fransa’ya karşı ittifak antlaşması yapıldı.

1798       Fransız baloncu Nicolas-Jacques Conté (1755-1805) tarafından, Kahire’nin Özbekiye bölgesinde bir balon uçuşu yapıldı.

1798        Kahire Ayaklanması; 800 Fransız askeri öldürüldü.

1799        Mısır’da ikinci balon uçuşu. Napoléon’un Rivoli Muharebesi (14 Ocak 1797) zaferinin ikinci yıldönümü kutlamaları sırasında uçurulan bir balon, kısa bir havalanmadan sonra Barkiye tepelerine düştü.

1799        İngiltere ile Fransa’ya karşı ittifak antlaşması yapıldı.

1799        Mısır’a hâkim olan Napoléon, Suriye’ye saldırdı. Birçok kent düştü, ancak Ake Savaşları sonunda Fransızlar bozguna uğradılar ve kaçtılar.

1799        Sadrazam Yusuf Paşa ordu ile Mısır üzerine hareket etti.

1799        Napoléon, Fransız ordusunun başına General Jean-Baptiste Kléber’i (1753-1800) bıraktı ve en iyi 100 subayı ile birlikte gizlice İskenderiye’den Fransa’ya kaçtı. Bir hükümet darbesiyle Direktuvar yönetimini devirdi ve imparatorluğunu ilan etti.

1799        Mısır’a girmek isteyen Türk ordusu Fransızlara yenildi.

1800        Fransız ordusunun kumandanı General Kléber, Kahire’de bir suikast sonucunda öldürüldü.

1801         İngiliz donanması Mısır’a asker çıkardı.

1801         Reşid Kalesi Fransızlardan alındı ve İskenderiye kuşatıldı.

1801         Fransızlar Kahire’yi boşaltarak Türklere teslim ettiler. Fransız Ordusu ve bilginleri, Fransa’ya gönderildiler.

1802         Fransa ile Türkiye arasında barış antlaşması yapıldı.

Bilim Komisyonu ve Institut d’Egypte’in çalışmaları

Bir bilim komisyonunun da Mısır Seferi’ne dâhil edilmesi, öyle anlaşılıyor ki Napoléon’un fikriydi. Yaklaşık 170 kişiden oluşan bu komisyon, çoğunlukla teknik personelden oluşuyordu; aralarında mühendisler, teknisyenler, mesahacılar, haritacılar, tercümanlar, kâtipler, mimarlar, cerrahlar ve eczacılar vardı. Bununla birlikte bir miktar fizikçi, kimyacı, astronom, jeolog, zoolog, arkeolog, ekonomist, sanatçı, müzisyen ve şair de bulunuyordu. Bunlardan bazıları alanlarının en önde gelen kişileriydi veya süreç içinde öyle olmuşlardı. Matematikçilerden Monge ve Fourier, kimyacılardan Berthollet, ekonomistlerden Say, zoologlardan Geoffroy Saint-Hilaire, jeologlardan Dolomieu, fizikçilerden Malus, sanatçılardan Vivant Denon ve şarkiyatçılardan Venture de Paradis’nin adları sayılabilir.

Meselâ Gaspard Monge (1746-1818), tasarımsal geometriyi kurmuş ve analitik geometrinin gelişmesine öncülük yapmış bir matematikçiydi. 1795’te Fransız Ulusal Enstitüsü’nün kurulmasına yardımcı olmuş ve devrim yıllarında, bilginler, ulusal savunmaya katkıda bulunmaya çağrıldıklarında, dökümhânelerin yönetimini üstlenmişti. Description de l’art de fabriquer les canons (Top Yapım Sanatının Betimlenmesi) ve Avis aux ouvriers en fer sur la fabrication de l’acier (Demir İşçilerine Çelik Yapımı Hakkında Öğütler) adlı yapıtları yazmıştı. 1794 yılında, bugün Ecole Polytechnique (Politeknik Okulu) olarak bilinen Ecole Centrale des Ponts et Chaussées’yi (Köprüler ve Yollar Okulu) kurdu ve yine aynı yıl, Joseph Lakanal ile birlikte, Ecole Normale Supérieure’ün kurucu üyeleri arasında bulundu. Mühendis yetiştirmek maksadıyla açılan Ecole Polytechnique’te, tasarımsal geometri, analitik geometri ve diferansiyel geometri dersleri verdi ve daha sonra ders notlarını elden geçirerek yayımladı. Bunlar arasında en önemlileri, Géométrie descriptive (Tasarımsal Geometri, 1799) ve Feuilles d’analyse appliquée à la géométrie’ydi (Analizin Geometriye Uygulanması, 1799) adlı çalışmalarıydı. İlk yapıtta, üç boyutlu bir cismin, birbirine dik üç doğrultudan elde edilen izdüşümleri aracılığıyla iki boyutlu düzlem üzerinde gösterilmesi yöntemi olan ve teknik resmin temelini oluşturan tasarımsal geometrinin esasları sergilenmişti. İkinci yapıtta ise, üç boyutlu geometride, cebirsel yöntemlerin uygulanmasına geçilmişti. Bu yapıtlarda ortaya konan yöntemler, mühendislik tasarımını büyük ölçüde değiştirdi ve bu alanlarda büyük bir gelişmeye neden oldu.

Napolyon'u mumya karşısında gösteren resim
Bugün “Ejiptoloji” (Mısırbilim) denen alanı varlığa getiren temel çalışmalar, Napoléon tarafından başlatılmıştı.

Napoléon’un, Fransız Ulusal Enstitüsü modelinden yararlanarak kurdurduğu Institut d’Egypte (Mısır Enstitüsü), mezkûr Bilim Komisyonu’nun en seçkin üyelerini, birkaç generali- ki bunlar arasında bulunan Napoléon, başkan yardımcısı seçilmişti- ve tamamı Fransız olan birkaç sivil yöneticiyi içeriyordu. Komisyon’un ve Enstitü’nün merkezleri, Kahire’ye yakın bir mahalledeydi. Burada bir kütüphane [ki yerli halk da buradan istifade edebiliyordu], laboratuarlar, atölyeler, bir rasathane, bir müze, bitki ve hayvan koleksiyonları, bir kuşhane, bir tarım deneyleri istasyonu, sanatkârların stüdyoları, bir basımevi ve diğer salonlar ile yaşam alanları mevcuttu.

Paris’in toplumsal yaşantısından uzakta bulunan bilginler, kendilerini tamamen işlerine vermişlerdi. Birçok konuyu araştırdılar: Nil’in balıklarını, mumyalanmış kedileri ve kuşları, çöl böceklerini veya Doğu musikîsini incelediler; arazide çalışanlar, Süveyş Kıstağı’nın yüzölçümünü almakla, Mısır’ın ayrıntılı topoğrafik haritalarını çıkarmakla ve eski şehir kalıntılarını ve ören yerlerini belirlemekle görevlendirildiler. Bu çalışmaların sonucunda, anıtsal bir yapıt olan Description de l’Egypte (Mısır’ın Tasviri) ortaya çıktı. 1809-1828 yılları arasında yayımlanan bu muazzam eserin 10 cildi metinlere, 14 cildi ise resimlere ayrılmıştı.

Tahmin edileceği üzere, arkeolojik çalışmalar çok verimli oldu. 1798 yılına kadar, Mısır, Batı’da sadece Herodotos’tan Savary’ye kadar bazı gezginlerin gerçekdışı öyküleri çerçevesinde tanınmıştı. Hiyeroglif, henüz çözülememişti ve çözümün anahtarı ancak 1799 yılında bulunabilmişti.

Bir Fransız başmühendisi, bir gün Rosetta Taşına rastlamıştı; bu taşın üzerindeki metin, Yunan, hiyeroglifik ve demotik karakterleriyle Mısırca ve Yunanca olarak yazılmıştı. Metin üzerinde önce İngiliz Thomas Young çalıştı ve nihayetinde, 32 yıl sonra, Fransız arkeolog ve filolog Jean-François Champollion Mısırca metni tamamen çözmeyi başardı.

Bu kısa serimlemeden de anlaşılacağı üzere, bugün “Ejiptoloji” (Mısırbilim) denen alanı varlığa getiren temel çalışmalar, Napoléon tarafından başlatılmıştı.

Acaba bu sırada, İstanbul ve Kâhire’nin önde gelen âlimleri, ne gibi ilimlerle meşguldüler?


[1] Ayrıntılı bilgi için bkz., Faruk Bilici, XIV. Louis ve İstanbul’u Fetih Tasarısı, Ankara 2004.

[2] Enver Ziya Karal, Fransa-Mısır ve Osmanlı İmparatorluğu (1797-1802), İstanbul 1938, s. 35-36.

Etiketler: fransa, ingiltere, napolyon, napolyon ve bilim, napolyon ve osmanlı, napolyon'un mısır seferi, rusya, savaş
Remzi Demir 23 Kasım 2023
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp E-Posta Linki Kopyala Yazdır
Yazar: Remzi Demir
Prof. Dr., Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı
Önceki Yazı krematoryum fırını Türkiye’de ölü yakma (kremasyon): Hukuken var, fiilen yok
Sonraki Yazı yapay zekanın zararları Yapay zekâ: Zaten bir distopyada mıyız?

Popüler Yazılarımız

krematoryum fırını

Türkiye’de ölü yakma (kremasyon): Hukuken var, fiilen yok

BilimEtik
23 Kasım 2023
deontolojik etik
Felsefe

Deontolojik etik nedir?

Bir deontolog için hırsızlık her zaman kötü olabilir nitekim çalma eyleminin özünde bu eylemi (daima) kötü yapan bir şey vardır.

15 Ağustos 2024
cehalet
Felsefe

“Cehalet mutluluktur” inancı üzerine

Eşitleştiren, özgürleştiren, mutlu kılan, bilgi midir yoksa cehalet mi? Mutlu kılan, cehalet mutluluktur sözünde ifade edildiği gibi, bilgisizlik ve cehalet…

12 Ağustos 2023
kurt, köpek
Acaba Öyle midir?Zooloji

İddia: “Kurt evcilleşmeyen tek hayvandır!”

Tabii ki bu cümle baştan aşağı yanlıştır. Öncelikle kurt ilk ve en mükemmel evcilleşen hayvandır. İnsanın en yakın dostu köpek…

2 Şubat 2024

ÖNERİLEN YAZILAR

Gazi Yaşargil’in icatları

Yaşargil'in icatları arasında kızının adını verdiği beyin loblarını açmada kullanılan “Otomatik Leyla Ekartörü” ile “Yaşargil Anevrizma Klipsleri”ni sayabiliriz.

Bilim Tarihi
11 Haziran 2025

NTV’nin asparagas “bilim” haberi

Gerçek değil asparagas, İngiltere değil Hindistan çıktı!

Haber
28 Mayıs 2025

Anadolu’da yetişmiş bir Türk mühendis: Cezerî

Cezerî’nin teknoloji tarihindeki yeri oldukça önemlidir. Sınaat el-Hiyel adlı kitabında birçok mekanik aletin tasvirini vermiş ve bu aletlerin çalışma prensiplerini…

Bilim Tarihi
28 Mayıs 2025

Bilimin ilham veren makus talihli kadınları…

Margaret Rossiter, bilim tarihinin haksızlığa uğramış kayıp bilim kadınlarını gün yüzüne çıkarmak için çalıştı. Bilim adamlarının “kadınları caydırmak için yaptıkları…

Bilim Tarihi
24 Nisan 2025
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım İzinleri
  • İletişim
  • Reklam İçin İletişim

Takip Edin: 

GazeteBilim

E-Posta: gazetebilim@gmail.com

Copyright © 2023 GazeteBilim | Tasarım: ClickBrisk

  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?