GazeteBilim
Destek Ol
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Çağdaş Epistemoloji Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Hegel Dersleri
    • İnsan Felsefesi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Marx Dersleri
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
Okuyorsun: Hijyen zincirinde en zayıf halka: Sokak lezzetleri
Paylaş
Aa
GazeteBilimGazeteBilim
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Çağdaş Epistemoloji Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Hegel Dersleri
    • İnsan Felsefesi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Marx Dersleri
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
  • Destek Ol
Bizi Takip Edin
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
Copyright © 2023 Gazete Bilim - Bütün Hakları Saklıdır
GazeteBilim > Blog > Gastronomi > Hijyen zincirinde en zayıf halka: Sokak lezzetleri
Gastronomi

Hijyen zincirinde en zayıf halka: Sokak lezzetleri

Yazar: Kutsi Akıllı Yayın Tarihi: 24 Mayıs 2025 7 Dakikalık Okuma
Paylaş
sokak lezzeti
Bazı kokoreççiler ağzıyla itiraf eder: “Bağırsağı çok yıkarsan öz suyu da tamamen uçup gider, lezzeti kalmaz, saman gibi olur” diye. (Görsel: Pexels)

“Sokak lezzeti” denilen şeye inanıyorsanız, “hijyen” tutkunuzu evde bırakmanız gerekiyor.

İçindekiler
Kazanılamayacak bir savaşTatili tuvalette geçirmekPlastik leğende köfteLahmacunda kedi kulağıAt ve eşekten köfteAnnenizin saçının teliOrtanın hijyen tarafı

Artık dünya yemek literatüründeki “trendy” konu bu. Ezelden beri var olan ama vloggerler ve youtuberler sayesinde gastronomide en görünür hâle gelen kol. Onlar sayesinde iyice gemi azıya aldı sokak lezzetleri. Gidip, kenarda köşede kalmış yerlerde, “sokak lezzeti” diye acayip şeyleri yerken bir de anormal lezzetli havasına girip, ağız şapırdatmalı videolar falan çekiyorlar. Nasıl olsa orada değilsin. Değil lezzetini, kokusunu bile duymuyorsun o şeyin. Vlogger’ı sevdiğin için, muhteşem lezzetli olduğunu kabul ediyorsun, hepsi o.

Gidip, kenarda köşede kalmış yerlerde, “sokak lezzeti” diye acayip şeyleri yerken bir de anormal lezzetli havasına girip, ağız şapırdatmalı videolar falan çekiyorlar.

Lezzet algısı, ağırlıklı olarak çevre etkisiyle edinilir. Kritik yapmak için şartlandığınız profilin dışındaki lezzetler, size “kolay tanımlanamaz” gelir. Bu noktaya başka bir yazıda değinmek niyetindeyim, konumuza dönelim.

Kazanılamayacak bir savaş

Şunu kabullenmek gerekir ki; biri “hijyen” diye bir öncelikten bahsediyorsa, dışarda yemek yemek onun için hayli zorlu bir sınavdır. Hele de sokak lezzeti denemek (özellikle de kestane ya da mısır gibi közlenen bir bitki ya da temiz olduğuna güvenilen bir bıçakla kesilen meyve dilimi vs’den bahsetmiyorsak) neredeyse hiçbir muharebeyi kazanamayacağı bir savaşa girmesidir.

Tatili tuvalette geçirmek

Bu, yalnızca ülkemize ya da birkaç ülkeye ait bir istisna değil, genel bir kuraldır. Öncelikle yurt dışından birkaç sokak lezzeti örneğiyle başlayıp, güzel yurdumun sokak lezzetlerine gelelim:

tavuk
Hindistan’a giden ve seyyardan tavuk alma gafleti gösteren bir arkadaşım hangi hastalığı geçirdiğini bile bilmiyor. Oysa oralara gitmeden önce pek meraklıydı sokak lezzetlerine. (Görsel: Pexels)

Fas’ta tatlı sokak lezzetlerini deneyen birkaç arkadaşım tatillerinin tamamını otel odasında geçirdiler. Daha doğrusu tuvalette. Hindistan’a giden ve seyyardan tavuk alma gafleti gösteren bir arkadaşım ise hangi hastalığı geçirdiğini bile bilmiyor. Oysa oralara gitmeden önce pek meraklıydı sokak lezzetlerine. Çin’deki sokak lezzetlerinin doyumsuz tadına varmak isteyenlerin önce “gutter oil” (oluk yağı) diye bir konuyu Google’lamalarını tavsiye ederim. Ha, bunları diyorum ama zannedilmesin ki Fransa’daki, Amerika’daki, İngiltere’deki “sokak lezzetleri” sütten çıkma ak kaşık. Her yerin kendine has bir “dokusu” var. Gastronomide bir hijyen zinciri varsa, zincirdeki en zayıf halkadır “sokak lezzetleri”.

Plastik leğende köfte

Yani eğer “sokak lezzeti” denilen şeye inanıyorsanız “hijyen” tutkunuzu evde bırakmanız gerekiyor. Çünkü hijyen ya da hijyene yakın çok çok az sokak lezzeti deneyebilirsiniz. Bir zamanlar Ortaköy’de köfteci bir çocuk vardı. Hâlâ çalışıyor mu bilmiyorum. Boğaza giden caddeden sapıp Dereboyu’na doğru yürürken sol tarafta, bir sokak arasının başında mavi renkli, seyyar bir köfte tezgâhı vardı. Gece 22.00’de çıkar saat 00.00’da bir tane köftesi kalmazdı. Çok lezzetliydi köftesi. O sokakta bir süre oturduğum için biliyorum. Annesi ve kız kardeşi, saat 00.00-01.00 civarı o sokakta, oturdukları evin kapısının önünde, büyük bir plastik leğende köfteyi yoğururlardı. Gerçekten de çok temiz insanlardı ama onlar konumuz için çok uç bir örnektiler. 

Lahmacunda kedi kulağı

Biz zamanlar kolda gezdirilen lahmacun sepetleri vardı. Mahalle arasında, meydanlarda falan satılırdı onunla lahmacunlar. Hatta “kedi etinden yapılıyor” diye dedikodular bile çıkmıştı. Ben dedikodu olmadığını biliyorum çünkü benim yanımda yiyen arkadaşımın lahmacunundan kedi kulağı çıkmıştı. İstanbul’da, Fatih’ten Draman’a turşu almaya gidiyorduk, pek ünlüydü Draman’ın turşusu o zaman. Tam Çarşamba durağının önünde almıştık lahmacunları. 

Benim yanımda yiyen arkadaşımın lahmacunundan kedi kulağı çıkmıştı.

At ve eşekten köfte

80’li yıllarda harçlık çıkartmak için maçta şapka satardım. O zamanlar mafya, şimdiki gibi simit satma yerlerine kadar falan düşmemişti. Genelde çoluk çocuk yapardı bu işleri. Ben de Eren Bayrakçısı’ndan bolca kâğıt takım şapkası alıp, İnönü Stadı’nın önüne giderdim. Köfteci abi tuvalet için ağaçların oraya gittiğinde, ben bakardım tezgahına. İçinde kedi, köpek yoktu ama köfteyi at, eşek ne bulursa ondan yaptığını itiraf etmişti. Şimdilerin gözde etleri konusunda bilgim yok.

tezgah
Köfteci abi tuvalet için ağaçların oraya gittiğinde, ben bakardım tezgahına. İçinde kedi, köpek yoktu ama köfteyi at, eşek ne bulursa ondan yaptığını itiraf etmişti. (Görsel: Pexels)

Annenizin saçının teli

Bazı kokoreççiler ağzıyla itiraf eder: “Bağırsağı çok yıkarsan öz suyu da tamamen uçup gider, lezzeti kalmaz, saman gibi olur” diye. Toptancı iş yeri semtlerindeki ya da sanayi bölgelerindeki seyyar kahvaltıcıların arabasını köşeye alıp boşaltın hele bir. Çıkan hamamböceği sayısına inanamazsınız. Hani o hafif iyi kafayla kaldırılan midye dolma tablalarının pişirildiği, hazırlandığı imalathaneleri görseniz, hayata küsersiniz.

dolma, hijyen
Hani o hafif iyi kafayla kaldırılan midye dolma tablalarının pişirildiği, hazırlandığı imalathaneleri görseniz, hayata küsersiniz. (Görsel: Pixabay)

Daha sert şeyler de anlatırdım ama siz anladınız onu. Şimdi, burada alınacak ders ne? Annenizin tertemiz eliyle sizin için yaptığı yemeğe, ola ki saçından kopmuş bir tel düşmüştür. Tabağınıza gelirse: Sakın ha “Ya bu ne?” diye terbiyesizlik etmeyin. Fark ettirmeden alın, kenara koyun. Çok daha pis bir sürü şeyi yemiş olduğunuzu garanti edebilirim.

Ortanın hijyen tarafı

Hijyen konusu tabii ki önemli ama çok abartmak da doğru değil. Aksi halde sütünüzü sağmaktan koyununuzu kesmeye her şeyi kendiniz yapmalısınız ki en azından şehirde bunun mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. O iş yerinizin karşısındaki köşede, bembeyaz önlüğü ve elinde eldivenleri ile simit satan amca var ya, onun gerçekten simitleri dizerken de o eldivenleri kullandığını düşünüyor musunuz ya da ona simit veren fırındakilerin bu simitleri eldivenle verdiklerini veya amcanın o eldivenlerle sizden önce aldığı paralardaki mikropların size verdiği simitlere geçmediğini? Dükkânlarda, marketlerde satılan saygıdeğer markaların yaptıkları rezaletlerin diz boyunu aştığı bir ülkede yaşıyoruz, sonuçta. Orta karar olmak en doğrusu gibi geliyor. Ortanın hijyen tarafı… Cesurca davranıp lezzet için bazı şeyleri kabullenebilirsiniz ama şu da bir gerçek ki, sokak lezzetleri, gastronomide, kahramanlığa en yakın noktadır.

Etiketler: at eti, et, hijyen, hindistan, köfte, kokoreç, lahmacun, midye, sokak lezzetleri
Kutsi Akıllı 24 Mayıs 2025
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp E-Posta Linki Kopyala Yazdır
Yazar: Kutsi Akıllı
Takip Et
1965 yılında İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesini ve Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. Gırgır, Leman, Pişmiş Kelle ve Deli mizah dergilerinde çalıştı. Mimarlık ve turizm sektöründeki dergilerde editörlük yaptı. TRT ve özel televizyonlar için drama ve belgeseller yazdı. Türk yemek kültürü ile ilgilenmeye başladıktan sonra aileden gelen yemek bilgisini Osmanlı yemek kültürü ile birleştirerek özel aşçılıkla uğraştı. Masterchef ve ziraat mühendisi Deniz Orhun ile birlikte 6. kitabı olan “Yedikleriniz Davranışlarınız Olur”u yazdı. Yine Deniz Orhun ile birlikte yazdığı, gastroturizme yaklaşım metodolojisi hakkındaki “Gastrotourism According to the 24 Solar Terms Regimen” isimli makale, Springer Nature’de yayınlandı. Başkent Üniversitesi, Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMAR) Danışma Kurulu Üyesi olan Kutsi Akıllı, Osmanlı yemeklerinin orijinal tarifleri ve yemek kültürü konularının yer aldığı kuzubudu.com sitesini yürütmektedir.
Önceki Yazı Mars’ta tarım: Geleceğin umudu mu, bilimin sınavı mı?
Sonraki Yazı Zırhın altındaki bilgelik: Kaplumbağaların hikayesi

Popüler Yazılarımız

krematoryum fırını

Türkiye’de ölü yakma (kremasyon): Hukuken var, fiilen yok

BilimEtik
23 Kasım 2023
cehalet
Felsefe

“Cehalet mutluluktur” inancı üzerine

Eşitleştiren, özgürleştiren, mutlu kılan, bilgi midir yoksa cehalet mi? Mutlu kılan, cehalet mutluluktur sözünde ifade edildiği gibi, bilgisizlik ve cehalet…

12 Ağustos 2023
deontolojik etik
Felsefe

Deontolojik etik nedir?

Bir deontolog için hırsızlık her zaman kötü olabilir nitekim çalma eyleminin özünde bu eylemi (daima) kötü yapan bir şey vardır.

15 Ağustos 2024
kurt, köpek
Acaba Öyle midir?Zooloji

İddia: “Kurt evcilleşmeyen tek hayvandır!”

Tabii ki bu cümle baştan aşağı yanlıştır. Öncelikle kurt ilk ve en mükemmel evcilleşen hayvandır. İnsanın en yakın dostu köpek…

2 Şubat 2024

ÖNERİLEN YAZILAR

Onlar, zeytinimize göz koyanlardır!..

Bu kanunun çıkması sadece muhafazakârlara yarayacaktır. Yani yaptıklarının yanına kâr kalmasını bekleyen, elde ettikleri kârı muhafaza için her şeyi yapanlara.

EkolojiGastronomi
28 Haziran 2025

NTV’nin asparagas “bilim” haberi

Gerçek değil asparagas, İngiltere değil Hindistan çıktı!

Haber
28 Mayıs 2025

Osmanlıca yemek kitaplarında içki yapımı

Dindarlığı ile övünülen padişahın ve şeriatla yönetildiği iddia edilen ülkenin matbaasında 1883’te basılan ve 4 baskı yapan “Ev Kadını”nın içinde…

Gastronomi
19 Şubat 2025

Tadın duyusal yanılsaması

Algılarımız kandırılabilir ve daha iyi sağlık sonuçları için kullanılabilir.

Gastronomi
14 Ocak 2025
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım İzinleri
  • İletişim
  • Reklam İçin İletişim

Takip Edin: 

GazeteBilim

E-Posta: gazetebilim@gmail.com

Copyright © 2023 GazeteBilim | Tasarım: ClickBrisk

  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?