Timsaha benzer bir yırtıcının 200 milyon yıl önceki dışkısı, hayvanın çeşitli parazit türleriyle enfekte olduğunu gösteriyor. Bu bulgu aslında birkaç nedenden ötürü de olağandışıdır.
Katharina Menne
Çev. Beyza Şen
Uluslararası bir araştırma ekibi, 200 milyon yıllık fosilleşmiş bir dışkıda ilkel parazitlere dair birkaç kanıt keşfetti. Teknik olarak fosilleşmiş dışkı olarak adlandırılan Koprolit’te; biri parazitli yuvarlak solucan yumurtası olarak tanımlanabilecek altı küçük, yuvarlak organik yapı bulundu. Tayland’daki Mahasarakham Üniversitesi’nden Thanit Nonsrirach liderliğindeki Fransız-Taylandlı grup, “PLOS ONE” adlı bilimsel dergide bu konuda bir rapor yayınladı. Yazılanlara göre: Asya’nın Geç Triyas dönemine ait bir karasal omurgalıda parazit olduğuna dair ilk kanıt.
Parazitler, ekosistemlerin yaygın ve önemli bir bileşenidir. Bağırsak solucanları veya yuvarlak solucanlar gibi iç parazitler; memeliler, balıklar, amfibiler ve sürüngenler gibi konaklarının içinde yaşar ve genellikle de onların vücut sıvılarıyla beslenirler. Ancak nadiren konaklarıyla birlikte fosilleştikleri için geçmişe dönük olarak incelenmeleri biraz zordur. Büyük olasılıkla fosilleşmiş dışkılarda tespit edilirler ve tarih öncesi parazit-konak ilişkileri hakkında bilgi sağlarlar. Mevcut çalışmadaki yazarlar: “Koprolitler, daha önce keşfedilmemiş çok sayıda fosil içeren ve daha önceki ekosistemler ve besin zincirleri hakkındaki anlayışımızı genişleten önemli bir paleontolojik hazinedir” diyor.
Koprolit, silindirik bir şekle sahiptir ve yedi santimetreden biraz daha uzundur. Şekli ve içeriğinden yola çıkan araştırmacılar; koprolitin Nong Yakong’un yakınlarında bulunduğu bölgede 200 milyon yıl önce yaşamış timsaha benzer bir yırtıcı tür olan Phytosauridae[1] tarafından atıldığından şüpheleniyor.
Araştırmacılar, fosili mikroskop altında inceleyebilmek için ince kesitler aldılar. Böylece içlerinde 50 ila 150 mikrometre uzunluğunda yapılar keşfettiler. Kalın bir kabuğa sahip oval olan bu yapılardan birini Ascaridida takımından bir yuvarlak solucan yumurtası olarak tanımladılar. Çalışmada, diğer morfotiplerin sistematik sınıflandırılmasının ayrıntılı olarak yapılamadığı, ancak Phytosauridae’nin farklı parazit türleri tarafından istila edildiği öne sürülmüştür. Bu gelişme sayesinde, Mezozoik hayvanların fosilleşmiş dışkılarında korunmuş yuvarlak solucan yumurtalarının bilinen az sayıdaki örneğine bir yenisi daha eklenmiş oldu.
https://www.spektrum.de/news/versteinerter-saurierkot-enthaelt-urzeitliche-parasiteneier/2169015 (11.08.2023)
[1] Sürüngenler grubundan.