GazeteBilim
Destek Ol
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Hegel Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
Okuyorsun: Topraksız tarım
Paylaş
Aa
GazeteBilimGazeteBilim
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Hegel Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
  • Destek Ol
Bizi Takip Edin
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
Copyright © 2023 Gazete Bilim - Bütün Hakları Saklıdır
GazeteBilim > Blog > Bilim > Ekoloji > Topraksız tarım
BilimEkoloji

Topraksız tarım

Yazar: GazeteBilim Yayın Tarihi: 10 Mayıs 2025 11 Dakikalık Okuma
Paylaş

Bitkisel üretim yapabilmek için eskiden beri kullanılan yetiştirme ortamı olan toprağın, zamanla verimliliği azalmakta çevresel kirleticiler sonucu kirlilik meydana gelmekte toprak kalitesi bozulmaktadır. Sürekli aynı bitkilerin yetiştirilmesi, azalan sulama suyu miktarı ve dengesiz gübre-ilaç kullanımı bu bozulmanın meydana gelmesindeki sebeplerin temelini oluşturmaktadır (Putra ve Yuliando, 2015). Toprak kalitesinin azalmasına ilave olarak dünya nüfusunun giderek artması da mevcut bitkisel üretim yöntemlerinin önümüzdeki yıllarda yetersiz kalacağının bir işaretidir (Pardossi vd., 2011).

Arş. Gör. Abdullah Atum

Turgut Özal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Bitkisel üretim yapabilmek için eskiden beri kullanılan yetiştirme ortamı olan toprağın, zamanla verimliliği azalmakta çevresel kirleticiler sonucu kirlilik meydana gelmekte toprak kalitesi bozulmaktadır. Sürekli aynı bitkilerin yetiştirilmesi, azalan sulama suyu miktarı ve dengesiz gübre-ilaç kullanımı bu bozulmanın meydana gelmesindeki sebeplerin temelini oluşturmaktadır (Putra ve Yuliando, 2015). Toprak kalitesinin azalmasına ilave olarak dünya nüfusunun giderek artması da mevcut bitkisel üretim yöntemlerinin önümüzdeki yıllarda yetersiz kalacağının bir işaretidir (Pardossi vd., 2011).

Dünya nüfusu son 50 yılda yaklaşık 2 katına çıkmıştır. Dünya nüfusunda meydana gelen bu hızlı artış tarım ve gıda ürünlerine olan ihtiyacın da artmasına neden olmuştur. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki önümüzdeki 40 yıl da üretmemiz gereken tarım ve gıda ürünleri son 10 bin yılda ürettiğimiz tarım ve gıda ürünlerinden daha fazla olmak zorundadır. İnsanlığın yaşamını idame ettirebilmesi için gıdaya dolayısıyla tarım yapmaya ihtiyacı vardır. Her ne kadar tarımsal üretimde engellerle karşılaşılıyor olsa da bu engellere rağmen bitkisel üretim yapılmaya devam edilmektedir (Hazar vd., 2013).

Yapılan çalışmalar göstermektedir ki önümüzdeki 40 yıl da üretmemiz gereken tarım ve gıda ürünleri son 10 bin yılda ürettiğimiz tarım ve gıda ürünlerinden daha fazla olmak zorundadır.

1930’lu yılların başında ilk olarak ABD’de, 1960’lı yıllarda ise Avrupa’da bitkilerin yetiştirilebileceği yeni, toprağa ikame bir ortam kullanılmaya başlanmıştır; topraksız tarım. Toprakta gerçekleştirilen bitkisel üretimde karşılaşılan sorunlara karşı iyi bir alternatif olan topraksız tarım, 1970’li yıllarda ticari faaliyetlerde kullanılmaya başlanmıştır (Hazar vd., 2013). Topraksız tarımda sürekli aynı bitki yetiştirilmesine rağmen herhangi bir dezenfekte işlemi gerektirmemesi, gübre-ilaç kullanımının olmaması ve topraklı üretimde yaşanan toprak bünyesinde herhangi bir nematod, hastalık ve zararlı ihtiva etmemesi topraksız tarımı cazip kılan sebepler arasındadır (Demirsoy vd., 2017).

Ayrıca toprağın verimsiz, su kaynaklarının yetersiz olduğu, sürekli aynı bitkilerin yetiştirilerek bazı hastalıkların meydana geldiği bölgelerde topraksız tarım iyi bir alternatif bitkisel üretim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır (Gül, 2008). Dünyada ve ülkemizde topraksız tarıma duyulan ilgi son yıllarda çok fazla artış göstermiş ve gelişmeye başlamıştır fakat bu gelişim yeterli düzeyde değildir. Bunun sebepleri arasında topraksız tarım seralarının enerji bağımlılığı ve ilk kurulum maliyetlerinin yüksek olması gösterilebilir (Hazar vd., 2013).

Dünyada ve ülkemizde topraksız tarıma duyulan ilgi son yıllarda çok fazla artış göstermiş ve gelişmeye başlamıştır fakat bu gelişim yeterli düzeyde değildir.

Topraksız tarım bitkilerin besin madde gereksinimlerinin karşılanması esasında dayanmaktadır. Topraksız tarımda bitki beslenmesi klasik topraklı yetiştiriciliğe göre daha farklıdır. Topraksız tarımda bitki başına kullanılan üretim hacmi çok daha azdır. Topraktaki kil minerallerinin yüksek katyon değişim kapasitesi nedeniyle besin elementleri tutulmakta ve bitkiler bu elementlerden yararlanamamaktadır. Fakat topraksız tarımda bitki yetişme ortamında katyon değişim kapasitesi düşük olduğundan dolayı bitkiler kolaylıkla besin elementlerinden yararlanabilmektedir. Toprakta yapılan bitkisel üretimde genel de üreticiler toprak analizi yaptırmadığı için ihtiyacını olmayacağını düşünerek mikro element gübrelemesi yapmazken topraksız tarımda bitki gelişimi için gerekli olan bütün besin elementleri dengeli bir şekilde yetiştirme ortamına verilerek bitkilerin sağlıklı gelişmesi ve sonucunda kaliteli ürün elde edilebilmektedir.

Toprakta bitki kökleri geniş bir alana yayılmakta fakat kök bölgesine yarayışlı besin elementi miktarı topraksız tarımdaki kadar yüksek olmamaktadır. Topraksız tarımda bitkilerin yetiştirme ortamındaki değişikliklere verdiği tepkiler çok daha hızlıdır bunun sonucunda doğru veya hatalı uygulamaların sonuçları hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu tepkinin bir diğer yararı bitki kök bölgesinin kontrol edilebilmesidir (Hazar vd., 2013).

topraksız tarım
Görsel: iStock

Topraksız tarımın alışılagelmiş topraklı/klasik tarıma göre bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Topraksız tarım topraklı/klasik tarıma göre daha az iş gücü ile yapılabilir. Topraklı/klasik tarımda sulama esnasında ve sonrasında suyun bir kısmı toprakta tutulurken bir kısmı buharlaşmakta bitkinin yararlanabileceği su miktarı azalmaktadır. Buna karşın topraksız tarımda su daha etkin ve verimli kullanılabilmektedir. Topraksız tarımda üretim maliyetleri klasik/topraklı tarıma göre daha düşüktür. Bunun sebebi ise kullanılan su ve gübrenin daha etkin kullanılmasından dolayı olmaktadır. Hastalık ve zararlı gibi olumsuz faktörler az olduğu için ilaç kullanımı da düşüktür. Herbisit kullanımının olmamasının sebebi ise topraksız tarımda herhangi bir yabancı ot olmamasıdır. İlaçlama sadece hastalık ve zararlılara karşı yapılmaktadır.

Topraksız tarımın bir diğer avantajı ise topraksız tarım seraları tam otomasyonla çalışmaya daha uygun ve elverişlidir. Bitkiler topraksız tarım seralarında ihtiyaç duydukları besin elementlerini besin solüsyonu içerisinde bulabildikleri için daha sağlıklı ve dengeli beslenmektedir (Gül, 2008). Bir diğer avantaj ise birim alanda topraklı/klasik tarıma göre daha fazla bitki yetiştirilebilmesi ve ekim nöbetine ihtiyaç duyulmamasıdır. Örneğin bir bitki büyüyüp ürün elde edildikten sonra sökülüp yerine başka bir bitki ekilebilir. Topraksız tarım seralarında yetiştirilen bitkiler ilaç kullanımının çok az olmamasından dolayı daha temiz ve sağlıklıdır (Büyükaksu vd., 2014).

Topraksız tarım seralarında yetiştirilen bitkiler ilaç kullanımının çok az olmamasından dolayı daha temiz ve sağlıklıdır

Topraksız tarımında dezavantajları da bulunmaktadır. Örneğin tam otomasyonla kurulan bir topraksız tarım serasının ilk kurulum maliyeti yüksektir. Bitki yetiştirilecek ortam, ısıtma için sistem gereksinimi gibi ihtiyaçlar maliyeti yükselten nedenlerdendir. Dezavantajlardan bir diğeri ise kesintisiz su ve elektrik enerjisi gereklidir. Belki de en önemli dezavantajı ise topraksız tarımda bitki yetiştiriciliği için özel bilgi ve deneyime sahip olunması gerekmesidir. Özellikle bitki fizyolojisi, bitki koruma ve bitki besleme konularında yeterli düzeyde bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bitkiler sera içerisinde bulundukları için hastalık ve zararlıların yayılması da daha hızlı olabilmektedir. Kullanılan bitki solüsyonlarının pH ve EC (tuzluluk) içeriği, soğuk ve sıcak gibi etmenler de bitkiler için olumsuz faktörler olmaktadır. Katı ortamlarda yetiştiricilik yapılan topraksız tarım seralarında katı ortamların kullanımı sonrası çevreye atılması da çevre kirliliği oluşturabilir (Hazar vd., 2013).

Belki de en önemli dezavantajı ise topraksız tarımda bitki yetiştiriciliği için özel bilgi ve deneyime sahip olunması gerekmesidir. Özellikle bitki fizyolojisi, bitki koruma ve bitki besleme konularında yeterli düzeyde bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Topraksız tarımda yaşanabilecek dezavantajlar bu şekilde karşımıza çıkmaktadır. Topraksız tarım topraklı/klasik tarımda karşılaşılan sorunlara karşı alternatif bir bitki üretim yöntemi olarak ortaya çıkmış olsa da farklı alanlarda da kullanımı mümkündür. Örneğin uzun süren gemi seferlerinde çok fazla gıda depolamak yerine topraksız tarım ile bitki yetiştirilerek uzun süre gemideki insanların gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ayrıca son yıllarda uzay çalışmalarının artması, insanoğlunun uzaya çıkmak ve özellikle Mars’a gitmek istemesi fakat uzay araçlarının belli bir ağırlıkta olma mecburiyeti, uzay araçlarında topraksız tarımda üretim için gerekli materyallerin kolay taşınması bu üretim yöntemini daha cazip hale getirmektedir.

topraksız tarım

Günümüzde birçok uzay çalışması gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalara ilerde ziraat mühendislerinin de dahil edilerek uzayda insanların ihtiyacı olan gıdayı üretmek için çalışmalar yapması düşünülmektedir. Bu çalışmalarda üretim için tercih edilecek en iyi yöntem olarak karşımıza yine topraksız tarım çıkmaktadır (Ak, 2020). Sonuç olarak topraksız tarım topraklı/klasik tarımla karşılaştırıldığı zaman iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi ise topraklı/klasik tarımda karşılaşılan hastalık ve zararlılar, su kaynaklarının azalması ve suyun verimsiz kullanımı, aşırı ve dengesiz gübreleme sonucu toprak kalitesinin olumsuz etkilenmesi gibi sebepler olurken uzay çalışmaları, uzun gemi seferleri gibi düzenli ve sağlıklı gıdaya sürekli ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabilecek bir yöntem olmasıdır.

Toprak sadece bir yetiştirme ortamı değil; ekosistemin temel taşı, yaşamın kaynağı ve kültürel belleğimizin bir parçasıdır.

Günümüzde topraksız tarım serasının kurulum maliyetinin yüksek olması, teknik bilgiye yeterince sahip olunmaması gibi etkenlerden dolayı tercih edilmese de önümüzdeki yıllarda üreticiler ve hatta üretici olmayıp sonradan üretime başlayanlar da topraksız tarımı tercih edecektir. Topraksız tarım; modern ihtiyaçlara cevap verebilen, kaynak kullanımını optimize eden ve gelecekte daha da yaygınlaşması beklenen önemli bir üretim yöntemidir. Ancak unutulmamalıdır ki her ne kadar teknoloji ilerlese, yöntemler çeşitlense de doğanın bize sunduğu en kadim ve en cömert üretim ortamı yine de topraktır. Toprak sadece bir yetiştirme ortamı değil; ekosistemin temel taşı, yaşamın kaynağı ve kültürel belleğimizin bir parçasıdır. Bu nedenle teknolojinin sağladığı tüm kolaylıklara rağmen toprağın kıymeti hiçbir zaman unutulmamalı; geleneksel bilgelik günümüzde de kulak verilmelidir.

Kaynakça

Ak, Ö. (2020). Uzayda yetiştirilen marul dünyada yetiştirilenler kadar iyi, Bilim ve Teknik, 629: 9-10.

Büyükaksu, A., Bektaş, H., Topal, A., Şahin, B. (2014), Topraksız sera otomasyonu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans Bitirme Tezi, 4 s.

Demirsoy, L., Mısır, D., Adak, N. (2017). Topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği, ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 27 (1): 71-80.

Gül, A. (2008). Topraksız tarım, Hasad Yayıncılık, İstanbul, Türkiye, ISBN: 978-975-8377-83-1.

Hasdemir, M. (2020). 13 bin 500 dekar alanda topraksız tarım yapılıyor, Türk Tarım Orman Dergisi, 261: 40-43.

Hazar, D., Baktır, İ. (2013). Topraksız tarım kesme gül yetiştiriciliği, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(2): 21-28.

Pardossi, A., Carmassi, G., Diara, C., Incrocci, L., Maggini, R., Massa, D. (2011). Efficient use of inputs in protected horticulture. Department of Biological Agriculture, University of Pisa, Italy, 260 p.

Putra, P.A., Yuliando, H. (2015). Soilless culture system to support water use efficiency and product quality: A review, Agriculture and Agricultural Science Procedia, 3: 283-288. doi: 10.1016/j.aaspro.2015.01.054.

Talaz, A., Nas, E. (2019). Topraksız kültürde domates üretiminin Bafra ovasında gerçekleştirilebilirliğinin araştırılması, Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 2(1): 11-19.

Yetgin, G. (2017). Fındık bahçesini topraksız tarım serasına dönüştürdü, https://www.aa.com.tr/tr/yasam/findik-bahcesini-topraksiz-tarim-serasina-donusturdu-/970529 (Erişim tarihi: 10.05.2025).

Etiketler: ekoloji, tarım, tarım ekolojisi, topraksız tarım
GazeteBilim 10 Mayıs 2025
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp E-Posta Linki Kopyala Yazdır
Önceki Yazı Kaideyi bozan türden: Non-ribozomal proteinler
Sonraki Yazı Kant ve deprem

Popüler Yazılarımız

krematoryum fırını

Türkiye’de ölü yakma (kremasyon): Hukuken var, fiilen yok

BilimEtik
23 Kasım 2023
cehalet
Felsefe

“Cehalet mutluluktur” inancı üzerine

Eşitleştiren, özgürleştiren, mutlu kılan, bilgi midir yoksa cehalet mi? Mutlu kılan, cehalet mutluluktur sözünde ifade edildiği gibi, bilgisizlik ve cehalet…

12 Ağustos 2023
deontolojik etik
Felsefe

Deontolojik etik nedir?

Bir deontolog için hırsızlık her zaman kötü olabilir nitekim çalma eyleminin özünde bu eylemi (daima) kötü yapan bir şey vardır.

15 Ağustos 2024
kurt, köpek
Acaba Öyle midir?Zooloji

İddia: “Kurt evcilleşmeyen tek hayvandır!”

Tabii ki bu cümle baştan aşağı yanlıştır. Öncelikle kurt ilk ve en mükemmel evcilleşen hayvandır. İnsanın en yakın dostu köpek…

2 Şubat 2024

ÖNERİLEN YAZILAR

Uzayda malzeme üretiminde yeni dönem: Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley ve Stanford’dan mikrogravitede grafen aerojel ve MOF kristalleri…

Dr. Özbakır’ın katkı sunduğu projelerde, grafen aerojel ve metal-organik kafes (MOF) sentezi, mikrogravite ortamında gerçekleştirilerek yerçekimsizliğin malzeme yapısı üzerindeki etkileri…

Uzay
4 Kasım 2025

Kuantum ışınlama ve geleceği taşıyacak kuantum teknolojiler

Kuantum ışınlama kulağa fütüristik bir kavram gibi gelse de teori ya da laboratuvar ölçeğinde sınırlı kalmaktan çıkarak birçok kuantum teknolojisinin…

Fizik
30 Ekim 2025

Uluslararası Dünya Kuantum Bilimi ve Teknolojileri Yılı

Yüzyıl sonra teknoloji öyle bir aşamaya gelmişti ki kuantum mekaniği artık dolaylı değil doğrudan algılama, haberleşme, hesaplama gibi alanlara giriyor.

Fizik
30 Ekim 2025

Evrim ve dönüşüm: Viyana Doğa Tarihi Müzesi ve Viyana Kelebekler Evi

Her oda bir sınıftı, öğreniyordum, odalar beni büyütüyor ve bugünüme geliyordum farklılaşmış olarak, dönüşmüş olarak. Bilime olan hayranlığım pekişmişti.

Psikiyatri
28 Ekim 2025
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım İzinleri
  • İletişim
  • Reklam İçin İletişim

Takip Edin: 

GazeteBilim

E-Posta: gazetebilim@gmail.com

Copyright © 2023 GazeteBilim | Tasarım: ClickBrisk

  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?