Bir araştırma 1950’lerden bu yana melodilerin daha da basitleştiğini gösteriyor.
Madeline Hamilton
Çeviren: Sena Kaplan
Scientific Reports adlı dergide yayımlanan bir çalışmaya göre 1950’lerden bugüne her yıl ABD’de en popüler olan şarkıların yıl sonu listelerine göre melodilerinin karmaşıklıkları azalma eğilimi göstermekte.
Madeline Hamilton ve Marcus Pearce, 1950 ve 2022 yılları arasındaki ABD yıl sonu listelerinin ilk beşe giren şarkılardaki en belirgin melodileri (genellikle vokal melodiler olmak üzere) analiz etti. 1950 ve 2022 yılları arasında şarkıların ritimlerinin karmaşıklıklarında ve perde aralıklarında azalma görülürken saniye başına düşen notaların sayısının artış gösterdiği görüldü. Aynı zamanda 1975 ve 2000 yıllarında melodik karmaşıklığın belirgin bir şekilde azaldığı iki zaman dilimi tanımladılar.
Araştırmacılar 1975’deki melodik değişmelerin new wave, disco ve stadium rock gibi türlerin popülerleşmesiyle ortaya çıktığını düşünüyorlar. 1996’daki ve 2000’deki değişmelerin ise hip-hop’un yükselişiyle tekrar eden sesler olan loopların kullanımını sağlayan dijital ses işleme istasyonlarının daha çok kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyorlar.
Araştırmacılara göre popüler melodilerin karmaşıklığının geçen senelerde azalmış olduğunu görüyor olmamız kalite ve ses kombinasyonları gibi diğer müzikal bileşiklerin karmaşıklığının da azalmış olduğu anlamına gelmiyor.
Müziğin dinleyicilere sıkıcı gelmesini engellemek amacıyla melodik karmaşıklığın azaltıldığını düşünüyorlar. Ayrıca dijital enstrümanların erişilebilirliğinin çoğalması, müzikal karmaşıklığın melodi yerine ses kalitesiyle ifade edilebilmesine olanak sağladığı tahmin ediliyor.
Bu bulgular bize geçen yetmiş küsür yıl içinde popüler müziğin evrimi hakkında daha derinlikli bir anlayış sunuyor.
Kaynak
https://phys.org/news/2024-07-song-melodies-simpler.html (son erişim tarihi: 5.08.2024).