Flütlerin en büyüğü kırmızı aşı boyasıyla süslenmişti ve bir ipe ya da deri şeride asılmış olabileceği aşınmış bir noktaya sahipti.
Yazar: Sid Perkins
Çeviren: Batuhan Akgündüz
Kuş kemiklerinden yapılan 12.000 yıllık üflemeli çalgılar, Orta Doğu’dan bilinen en eski çalgılardır.
İsrail’in kuzeyindeki antik bir yerleşimde bulunan delikli kemikler, bölgede bulunan en eski üflemeli çalgılar olabilir. Araştırmacılar, küçük flütlerin müzik yapmak, kuşları çağırmak ve hatta kısa mesafelerde iletişim kurmak için kullanılmış olabileceğini 9 Haziran’da Scientific Reports’ta öne sürdü.
Kudüs İbrani Üniversitesi’nden arkeolog Laurent Davin, enstrümanların, yaklaşık 12.000 yıl öncesine kadar bölgedeki son avcı-toplayıcılara ev sahipliği yapan Eynan-Mallaha adlı göl kenarındaki küçük taş konutların kalıntılarından çıkarıldığını söylüyor. Davin, flütlerin tamamının kış aylarını gölde geçiren su kuşlarının kanat kemiklerinden yapıldığını belirtiyor. Bulunan yedi flütten en büyüğünün sağlam olduğu ve yaklaşık 63 milimetre uzunluğunda olduğu görülüyor.
Davin, enstrümanların mikroskobik analizlerinin, aletteki deliklerin insanlar tarafından oyulduğunu ve kemirgenler tarafından kemirilmenin veya yırtıcı hayvanlar tarafından bırakılan diş izlerinin sonucu olmadığını açıkça gösterdiğini söylüyor.
Davin ve ekibi, antik flütün ayrıntılı bir kopyasını yapmak için günümüz dişi yaban ördeğinin kanat kemiğini kullandı. Enstrüman çalındığında, kerkenez ve Avrasya atmacasının ötüşüne benzer tiz sesler çıkararak, kuşları cezbetmek için kullanılmış olma ihtimalini artırdı.
Davin, bu tür flütlerin avlanırken takılmış olabileceğini söylüyor. Flütlerin en büyüğü kırmızı aşı boyasıyla süslenmişti ve bir ipe ya da deri şeride asılmış olabileceği aşınmış bir noktaya sahipti.
Ekibin bulguları Orta Doğu’daki en eski üflemeli çalgılar olsa da, Almanya’da kemik ve fildişinden yapılmış daha eski müzik aletleri ortaya çıkarılmıştı.
Kaynak
https://www.sciencenews.org/article/ancient-bone-flute-lure-falcon (son erişim tarihi: 31.07.2023).