GazeteBilim
Destek Ol
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Çağdaş Epistemoloji Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Hegel Dersleri
    • İnsan Felsefesi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Marx Dersleri
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
Okuyorsun: Bilim insanları bol vitaminli altın marul ürettiler!
Paylaş
Aa
GazeteBilimGazeteBilim
Ara
  • Anasayfa
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk
  • Etkinlikler
    • Astronomi Dersleri
    • Çağdaş Epistemoloji Dersleri
    • Davranış Nörolojisi Dersleri
    • Eğitimciler İçin Yapay Zekâ Okur-Yazarlığı Dersleri
    • Epigenetik Dersleri
    • Evrim Dersleri
    • Bilim Tarihi Dersleri
    • Hegel Dersleri
    • İnsan Felsefesi Dersleri
    • Kapitalizmin Tarihsel Gelişimi ve İktisadi Düşünce Dersleri
    • Konuşmaktan Korkmuyorum
    • Marx Dersleri
    • Nörobilim Dersleri
    • Nörohukuk
    • Nörofelsefe Dersleri
    • Öğrenilmiş Çaresizlik
    • Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm Dersleri
    • Teoloji, Bilim ve Felsefe Tartışmaları
    • Zihin Dersleri
  • Biz Kimiz
  • İletişim
  • Destek Ol
Bizi Takip Edin
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
Copyright © 2023 Gazete Bilim - Bütün Hakları Saklıdır
GazeteBilim > Blog > Bilim > Genetik > Bilim insanları bol vitaminli altın marul ürettiler!
Genetik

Bilim insanları bol vitaminli altın marul ürettiler!

Yazar: GazeteBilim Çeviri Yayın Tarihi: 24 Ekim 2024 4 Dakikalık Okuma
Paylaş
Marulun beta-karoten kaynağının biyoerişilebilirliğini artırmak, bağırsaklardaki kullanılabilirliğini artırır ve burada A vitaminine dönüştürülür. (Görsel: Pinterest)
Marulun beta-karoten kaynağının biyoerişilebilirliğini artırmak, bağırsaklardaki kullanılabilirliğini artırır ve burada A vitaminine dönüştürülür. (Görsel: Pinterest)

Genetik modifikasyonların yanı sıra, bitkilere yüksek yoğunluklu ışık uygulamaları da uygulandı. Bu da marulun içinde plastoglobül adı verilen daha fazla yağlı depolama biriminin oluşmasına yol açtı.

David NIELD
Çeviri: Emine Öykü GÜNER

Bilim insanları bağışıklık sistemimiz, görme yeteneğimiz, büyümemiz ve gelişmemiz için gerekli bir besin olan A vitaminini önemli ölçüde daha yüksek miktarda barındıran özel genetiği değiştirilmiş ‘altın marul’ ’u üretti. Bu ürünün kendisi tüketicilere kritik bir besin maddesi sağlamakla kalmıyor. Ayrıca aynı yaklaşımın gelecekte diğer sebzelere de sağlık kazandırmak için kullanılabileceği gösteriyor.
İspanya’daki Valencia Politeknik Üniversitesi’nden bilim insanlarının önderlik ettiği ekip, tütün akrabası Nicotiana benthamiana’daki bileşiği beş katına çıkarttı. Daha sonra da vücudumuzda A vitaminine dönüşen kırmızı-turuncu renkli bir bileşik olan beta-karoten seviyelerini artırmak için marulun ( Lactuca sativa ) genetik yapısını değiştirdiler. Genellikle kloroplast olarak bilinen fotosentezi güçlendiren minik yeşil ‘güneş panellerinde’ depolanan bitkinin beta-karoten stokunu artırmak yıkıcı olurdu. Marulun yaşamak ve büyümek için ihtiyaç duyduğu doğal fotosentez süreçlerine müdahale etmekten kaçınmak için araştırmacılar kalıpların dışında düşünmesi gerekiyordu.

Valencia Politeknik Üniversitesi’nden moleküler biyolog Manuel Rodríguez Concepción “Yaprakların düzgün çalışması için kloroplastların fotosentetik komplekslerinde beta-karoten gibi karotenoidlere ihtiyacı vardır. Kloroplastlarda çok fazla veya çok az beta-karoten üretildiğinde, işlevleri durur ve yapraklar sonunda ölür.” diyor. Moleküler biyolog Manuel Rodríguez Concepción ekliyor, “Çalışmamız, biyoteknolojik teknikleri ve yüksek ışık yoğunluğuna sahip tedavileri birleştirerek normalde bulunmayan hücresel bölmelerde beta-karoten üretip onu biriktirmeyi başarıyla gerçekleştirdi.” Ekstra beta-karotenin bir kısmı, yaprak hücrelerinin sıvı kısmı olan sitozolde depolandı. Daha fazla bileşik, bazı kloroplastların kromoplastlara (veya pigment kuyularına) dönüştürülmesiyle üretildi. Genetik modifikasyonların yanı sıra, bitkilere yüksek yoğunluklu ışık uygulamaları da uygulandı. Bu da marulun içinde plastoglobül adı verilen daha fazla yağlı depolama biriminin oluşmasına yol açtı.

Valencia Politeknik Üniversitesi’nden moleküler biyolog Luca Morelli, “Plastoglobullerin oluşumunu ve gelişimini moleküler teknikler ve yoğun ışık uygulamalarıyla uyarmak, yalnızca beta-karotenin birikimini değil, aynı zamanda biyoerişilebilirliğini de artırıyor” diyor.
Marulun beta-karoten kaynağının biyoerişilebilirliğini artırmak, bağırsaklardaki kullanılabilirliğini artırır ve burada A vitaminine dönüştürülür. Havuç ve balkabağında bol miktarda bulunan tüm bu ek beta-karoten, marulu sarıya çevirir. Bu nedenle araştırmacılar ona altın marul adını vermiştir.
2023 tarihli bir çalışma, A vitamini eksikliğinin dünya çapında yüz milyonlarca kişiyi etkilediğini buldu. Daha fazla insanın diyetlerine ihtiyaç duyulan yükseltmeyi (eksik olan vitaminleri) sağlamanın yeni yollarını bulmak yetersiz beslenmenin getirdiği sonuçları sınırlamak için kritik öneme sahiptir.
Araştırmacılar yayımlanan makalelerinde, “Gizli açlık olarak da bilinen mikro besin eksikliği, birçok ülkede hâlâ önemli bir sorun” ifadelerini kullanıyor. “Özellikle A vitamini eksikliği kseroftalmiye**** neden oluyor. Dünya çapında yetersiz beslenen nüfuslardaki çocukları etkileyerek diğer sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabiliyor.”

*Avustralya’ya özgü bir Nicotina türüdür. Nicotina ise Amerika, Avustralya, Güneybatı Afrika ve Güney Pasifik’e özgü otsu bitki ve çalı cinsidir. Nicotiana benthamiana tütünün yakın bir akrabasıdır.
** Marulun binom adı. Binom ise taksonomide, iki terimli adlandırma sistemidir.
*** Biyoerişilebilirlik, gıdanın sindirim sonrasında çözünerek bağırsak emilimi için erişilebilir hale gelmesidir.
**** Azalan göz yaşı nedeniyle kuruyan gözler, göz kuruluğu ya da kuru göz sendromu.

Kaynak:
https://www.sciencealert.com/scientists-made-a-golden-lettuce-that-comes-with-a-vitamin-boost
(son erişim tarihi: 5.10.2024)

Etiketler: genetik, genetik modifikasyon, genetik mühendisliği, rekombinant gen teknolojisi
GazeteBilim Çeviri 24 Ekim 2024
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp E-Posta Linki Kopyala Yazdır
Yazar: GazeteBilim Çeviri
GazeteBilim Haber ve Çeviri Birimi gönüllü, kolektif bir topluluktur ve profesyonel nitelikte çeviri katkılarına açıktır. İletişim için gazetebilimceviri@gmail.com.
Önceki Yazı Memelilerde, SCN adı verilen bir beyin çekirdeği, bir orkestra şefi gibi davranarak dış dünyadan gelen ve zaman hakkında ipucu veren ışık sayesinde tüm mekanizmayı uygun melodiyi çaldırıyor. (Görsel: Pinterest) Modern yaşam hastalıkları: Işığa maruz kalmak
Sonraki Yazı Hamilelik sırasında, nörobilimcilerin incelediği beyin bölgelerinin yüzde 80'inden fazlasında gri maddede ortalama yüzde 4 oranında azalma görüldü ancak her şey hamileliğin sonunda tekrar normale döndü. (Görsel: Pinterest) Hamilelik sürecinde beyin yapısı değişiyor!

Popüler Yazılarımız

krematoryum fırını

Türkiye’de ölü yakma (kremasyon): Hukuken var, fiilen yok

BilimEtik
23 Kasım 2023
cehalet
Felsefe

“Cehalet mutluluktur” inancı üzerine

Eşitleştiren, özgürleştiren, mutlu kılan, bilgi midir yoksa cehalet mi? Mutlu kılan, cehalet mutluluktur sözünde ifade edildiği gibi, bilgisizlik ve cehalet…

12 Ağustos 2023
deontolojik etik
Felsefe

Deontolojik etik nedir?

Bir deontolog için hırsızlık her zaman kötü olabilir nitekim çalma eyleminin özünde bu eylemi (daima) kötü yapan bir şey vardır.

15 Ağustos 2024
kurt, köpek
Acaba Öyle midir?Zooloji

İddia: “Kurt evcilleşmeyen tek hayvandır!”

Tabii ki bu cümle baştan aşağı yanlıştır. Öncelikle kurt ilk ve en mükemmel evcilleşen hayvandır. İnsanın en yakın dostu köpek…

2 Şubat 2024

ÖNERİLEN YAZILAR

DNA’nız gözlerinizde saklı: Göz renginin biyolojik sırları

“Gözler, hem insanlık tarihinin hem de bireysel yaşamımızın genetik şifrelerini taşıyan, evrimin ve duyguların en parlak vitrinidir.”

Genetik
25 Eylül 2025

Mendel’in yeniden keşfi: Hugo de Vries

Hollandalı botanikçi Hugo de Vries (1848-1935), 20. yüzyılın başlarında genetik biliminin oluşum sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Bilim tarihine geçen…

İnsanlığın İncileri
20 Temmuz 2025

Sıfırdan yapay insan DNA’sı oluşturuluyor!

Bilim insanlarının ilk hedefi, giderek daha büyük insan DNA blokları inşa etmenin yollarını geliştirmek; temel amaçları ise sentetik olarak gelişimimizi,…

BiyolojiTıp
6 Temmuz 2025

“Sistem insanların şişmanlatılması üzerine kurulu”

Şişmanlık yoksullukla son derece ilişkili bir sorun, Türkiye’de de bir halk sağlığı sorunu.

Sağlık
15 Mayıs 2025
  • Biz Kimiz
  • Künye
  • Yayın Kurulu
  • Yürütme Kurulu
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım İzinleri
  • İletişim
  • Reklam İçin İletişim

Takip Edin: 

GazeteBilim

E-Posta: gazetebilim@gmail.com

Copyright © 2023 GazeteBilim | Tasarım: ClickBrisk

  • Bilim
  • Teknoloji
  • Felsefe
  • Kültür-Sanat
  • Gastronomi
  • Çocuk

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?